Aktuelt
Morten Olav Brenden
Hvorfor har du/dere skrevet denne boken?
Bak ligger et personlig håp om å skape inspirasjon og entusiasme for innholdet slik at det tas i praktisk bruk. Boken fyller et behov for en praktisk tilnærming av hvordan man kan bruke leaninspirert ledelse, prinsipper og hjelpemidler for å skape økt produktivitet.
Hva er de viktigste poengene i boken?
Boken viser veien til økt handlingsrom når budsjettene blir strammere og kravene øker. Jeg synes mange businessbøker forteller gode historier. Tanken er at «Mer for mindre» skal hjelpe deg å gjøre jobben.
Er det noe nye synspunkter eller teorier som presenteres?
Ambisjonen er å vise hvordan man strategisk bør tenke og praktisk handle for å skape en kultur for kontinuerlig forbedring som arbeids- og ledelsesform. Det finnes ingen tilsvarende bøker på norsk.
Hva vil du oppnå med boken (ut over det at så mange som mulig leser den)?
Jeg ønsker at den skal ha praktisk nytte. Den har akademisk forankring, men det aller viktigste er at både ledere og medarbeidere opplever at innholdet er forståelig og kan anvendes.
Hvem er målgruppen?
Ledere og medarbeidere som ønsker å lære om hvordan man konkret bør arbeide med lean og kontinuerlig forbedring. Det er også tenkt at konsulenter og studenter kan ha nytte av den, og basert på interessen ser det ut som den kommer på litteraturlisten noen steder.
Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?
LO's leder Hans Christian Gabrielsen, Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Helseminister Bent Høie.
Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?
5-6 bøker med sterk overvekt av faglitteratur.
Fører sosiale medier til at det blir mindre tid til å lese bøker?
Generelt ja, men ikke for min del.
Kan du anbefale en fagbok du ikke har skrevet selv?
«Mindset» av Carol S. Dweck. Den handler om hvordan vi kan ta ut våre potensial. «Mer for mindre» er inne på samme tema. Der stiller vi tidlig spørsmålet: Hvor god kan du bli? Hvor gode kan vi bli sammen?
Finnes det en roman du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
Ikke en roman, men en novellesamling med cirka 75 korthistorier. Den bærer tittelen: «Gnister fra leirbålet» av Atle Johansen. Atle er norsk, utflyttet til Sverige og boken kommer ut på svensk primo 2019. Jeg har lest deler av manus og det blir en bok til refleksjon og glede. Vi trenger mer felles glede og humor i hverdagen!
Finnes det en bok du vil anbefale spesielt til politikere og/eller ledere?
Det må bli «Our Iceberg is melting» av John Kotter. Boken er en fabel hvor karakterene er pingviner og de står overfor en krise. Nyttig og artig å lese, og ikke minst høyst relevant.
Vil papirboken stå like sterkt om ti år som i dag?
Nei.
Hva liker du å gjøre på fritiden – utenom å lese?
Arbeidstid + familietid = null fritid… men noe jakt dyrker jeg så langt det er mulig.
Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?
W. Edwards Deming (som døde i 1993).
Du har en rose og en kaktus – er det noen forfattere du vil dele de ut til?
Rosen går til Morten Ole Mørch, hvis hode er som et leksikon, og som har skrevet og inspirert med sine rikt illustrerte verk av høy kvalitet, for eksempel «Slik levde de», «Frogner», «Vika» m.m. Om man ikke har spesielt god innsikt, så tenker jeg at det ikke er grunn til å dele ut en kaktus. Så da sparer jeg den.