Samfunn

Lan Marie Berg (tv) og Une Batsholm under MDGs valgkampåpning i forbindelse med kommunevalget 2019 tidligere i høst. De smiler om mulig enda bredere i dag.

Nå kvesses knivene om posisjoner etter valget

MDG og Sp vokser på Ap og Høyres bekostning. I Oslo sikler MDG på finansbyråden, mens Sp stiller betingelser landet rundt.

Publisert Sist oppdatert

De store blir mindre, mens noen av de små blir mye større. Samtidig sliter Venstre og KrF fortsatt med å skape positiv oppmerksomhet etter at de to sentrumspartiene gikk med i regjeringen.

Poll of Polls har sett på 9 ulike meningsmålinger fra ulike deler av landet de første to dagene i september. Så har de beregnet et landsgjennomsnitt for alle partiene basert på de ni målingene.

 

Ap og Høyre lekker

Basert på disse beregningene ser Senterpartiet ut til å holde koken. Hvis denne tendensen holder helt hjem til mandag kveld, vil partiet gjøre et brakvalg i store deler av landet – spesielt i Nord-Norge. I 2013 fikk Senterpartiet 3,7 prosent av stemmene ved fylkestingsvalget i Finnmark. I dag viser meningsmålinger at Sp har 25 prosents oppslutning i Nord.

Omvendt er ståa for Arbeiderpartiet. Selv om Ap har klatret litt på noen målinger den siste uken, ligger partiet an til å gjøre et av sine aller dårligste valgt. Sist, i 2015, fikk partiet hele 33 prosent av stemmene i kommunevalget – Poll of Polls klokker dem inn til kun 24,4 prosent kun dager før det hele er over.

Nå er Ap kjent for å klare å mobilisere den siste uka, men skal de ha håp om å nærme seg 30-tallet må det nærmest et mirakel til. Derfor mener mange at Ap-strategene vil si seg «rimelig fornøyd» dersom partiet klarer mer enn 25 prosent. I den siste målingen som NRK publiserte onsdag morgen ligger partiet på 22-tallet.

Høyre kan vise til noe av den samme tendensen. De taper stemmer til mindre partier, dog ikke i nevneverdig grad til noen av sine regjeringspartnere. Høyres trøst er at tilbakegangen siden 2015 er mindre enn Aps.

Men 18,4 prosent på NRKs siste måling skaper ikke jubel i Høyres hus. Frp gjorde et ganske dårlig valg for fire år siden og ser ut til å gjøre det enda dårligere i år. Dog ikke så elendig som enkelte målinger har vist, skal vi tro Poll of Polls. Hos NRK går Frp noe fram på den siste målingen – til 7,3 prosent.

Det er ikke gitt at de rødgrønne bare kan regne med oss

Grønn bølge

Både Miljøpartiet De grønne og Rødt ligger an til å gjøre det mye bedre enn sist. Og selv om Rødt ligger an til å doble sin oppslutning på landsbasis ifølge Poll of Polls’ beregninger, er det MDG som skaper overskriftene.

I Oslo har partiet vært oppe i 18 prosent på enkeltmålinger, og de gjør det også stort i de folkerike randsonene til hovedstaden, med 12,6 og 13,5 prosent i henholdsvis Asker og Bærum. Også i Bergen gjør MDG det skarpt på målingene.

Og framgangen ser ikke ut til å stoppe opp. Onsdag morgen kunne NRK presentere en fersk meningsmåling der MDG får 10 prosent oppslutning på landsbasis. Det er fram med nesten 4 prosentpoeng fra siste – gode – måling. Så høyt har partiet aldri ligget på en nasjonal måling.

Foto Trygve Slagsvold Vedum er allerede kåret til vinneren av årets kommune- og fylkestingsvalg. Her begeistrer han potensielle velgere i Arendal. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

MDG og Sp blir høye på seg selv

Det er ikke alle steder man sitter pent og venter til valget er over, før man går i gang og fremmer sine maktønsker til eventuelle samarbeidspartnere.

I Oslo har MDG flydd høyt de siste par ukene, og det ryktes at de allerede har begynt å stille krav om byrådsposter. Finansbyråden er en av postene på MDGs ønskeliste, etter det Dagens Perspektiv har snappet opp.

Og der Senterpartister får makt, der vil de også bruke den. I Oslo lå partiet lenge an til å komme på vippen, og få en eller kanskje to representanter i bystyret for første gang siden 1990-tallet.

Med gode målinger kom også kravet om at de partiene som ville leke med bønda i storbyen, måtte bli med på å beholde Ullevål Sykehus og stanse de storslåtte sykehusplanene på Gaustad.

– Det er ikke gitt at de rødgrønne bare kan regne med oss. Vi vil gi vår støtte der vi får mest gjennomslag, sier førstekandidat i Oslo Sp, Bjørg Sandkjær til Dagens Perspektiv.

Med andre ord vil også Høyres Eirik Lae Solberg være en naturlig pratemakker for Sp etter valget.

– Vi har vært tydelig i kampen om å bevare Ullevål og Aker sykehus. Og at vi heller vil utvikle sykehustjenester der enn å bygge nytt og gigantisk sykehus på Gaustad, sier Sandkjær.

Og går vi litt ut av hovedstaden, til det nye storfylket Viken, har Sp der allerede nærmest satt som ultimatum at den koalisjonen de vil støtte, må gå inn for å reversere hele Viken-prosjektet.

«Ikke riv», svarte byens Ap-medlemmer. Men i bystyret mente Ap-representantene at det ikke var særlig smart

Rive eller ikke rive?

Forspillfekterier og lokale valgdrama av ymse slag, ser man over hele landet. På Nesodden i Akershus, unnskyld – Viken – har samarbeidet mellom Ap og Høyre gått surt i det siste.

Høyrefolkene på Nesodden sutrer litt over at deres «venner» i Ap nå flørter skamløst med SV og MDG. På den ellers så rolige halvøya utenfor Oslo, har også Frps toppkandidat nylig trukket seg, etter at det ble kjent at fyren også var aktiv i Sian – Stopp islamiseringen av Norge.

I den nye storkommunen Ullensvang har også den lokale Frp-toppen kastet inn håndkledet, da det kom fram at han hadde fem dommer for bedrageri på seg, samt en dom for vold.

Til og Sp har rotet det til for seg selv – særlig i Lofoten. På Røst er nå to av partiets kandidater kastet ut av Sp, etter at det kom fra at de også står på ulike bygdelister. Det samme har skjedd med en Sp-kandidat på Verøy

Mer om Ap: Der i gården opprører man ikke bare valgtekniske venner på Nesodden – de skaper også skurr langt inn i «egen familie».

I Halden i Østfold står spørsmålet om eventuell rivning av den gamle – og for mange haldensere – ikoniske Os skole høyt på agendaen. Ap visste ikke helt hva de skulle mene. Gikk de inn for rivning, ville det sikret flertall med én stemmes overvekt sammen med Høyre. Derfor ba Halden Ap sine egne medlemmer avgjøre – rivning eller ikke rivning?

«Ikke riv», svarte byens Ap-medlemmer. Men i bystyret mente Ap-representantene at det ikke var særlig smart, så de har vedtatt og stemme mot sine egne partimedlemmers ønsker. Sånt blir det nok ikke ro i rekkene av, men det blir i alle fall liv i leiren.

Powered by Labrador CMS