Samfunn

En tredel av oljen og gassen vil være igjen når epoken for norsk oljeboring er over. Oljebrønnene vil også stå igjen.

Naturen krymper gigantregning for skattebetalerne

SINTEF-forsker Erling Fjær forklarer at skattebetalere kan unngå kjemperegning takket være naturens evne til å reparere seg selv når oljebrønnene skal plugges igjen.

Publisert Sist oppdatert

Oljeindustrien har påført norsk natur tusenvis av sår i form av brønner; små hull gjennom fjellformasjoner ned til rike olje- og gassreserver.

Før sokkelen forlates, må sårene leges.

Norge er forespeilt en komplisert og rådyr behandling. Noen prisanslag tilsvarer 20 vinterolympiader, og regningen får fellesskapet. Men nå viser det seg at naturen selv leger mange av sårene – gratis, skriver sjefsforsker Erling Fjær på forskningsnettsiden Gemini.no.

Store miljøkostnader

En tredel av oljen og gassen vil være igjen når epoken for norsk oljeboring er over. Oljebrønnene vil også stå igjen.

– De må forsegles skikkelig før feltene stenges. Ellers risikerer vi store fremtidige penge- og miljøkostnader, skriver Fjær.

Staten setter derfor strenge krav til forsegling av brønner som forlates, og dette tar oljeindustrien på alvor.

Det er anslått at 15 rigger må jobbe kontinuerlig i 40 år for å gjøre forseglingsjobben på norsk sokkel med dagens teknologi.

Dette vil koste flere hundre milliarder kroner. Med dagens skattesystem på norsk sokkel, må i praksis staten betale 80 prosent av kostnadene.

Naturen gjør jobben

Nå ser det ut til at naturen kan krympe regningen, og mer enn det; trolig kan naturen gjøre jobben enda bedre enn sementen.

– Det er nemlig grunn til å tro at brønnseksjoner som forsegles av naturen, har bedre utsikter til å unngå fremtidige lekkasjer enn sementforseglede seksjoner, skriver Fjær.

Dette dels fordi skifer er tusen ganger tettere enn sement, dels fordi forvitringsproblemer unngås.

Norsk Hydro O&G, og senere Statoil, har vært en pioner i arbeidet med å utnytte denne effekten. Men forseglingsprosessen er ikke fullt ut forstått ennå.

Derfor finnes heller ingen etablert metode for å framskynde den der den ikke skjer av seg selv.

I et forskningsprosjekt studerer Sintef mekanismene som bidrar til, eventuelt forhindrer, den naturlige forseglingen.

– Et viktig mål er å finne metoder som kan forutsi om den naturlige prosessen aktiveres og fullføres, pluss metoder som kan hjelpe naturen med å få dette til, slik at sementering kan unngås, skriver Fjær.

Powered by Labrador CMS