Velferd

MANGE ARBEIDSLEDIGE: I februar i fjor var arbeidsledigheten i Norge på 2,7 prosent. To måneder senere hadde den steget til 14,6 prosent. Lang saksbehandlingstid hos Nav ble en utfordring for mange ledige.

Nav får godkjent for håndteringen av koronakrisen

– For en gangs skyld kan jeg holde pekefingeren for meg selv. Nav har i all hovedsak levert i tråd med Stortingets krav, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Publisert Sist oppdatert

Da Norge stengte ned og arbeidsledigheten skjøt til værs, måtte Nav å hive seg raskt rundt og sikre at folk som mistet livsgrunnlaget over natta, fikk penger til å kunne klare seg. Tross store utfordringer, har etaten i all hovedsak levert, ifølge en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.

Lang saksbehandlingstid for søknader om dagpenger var imidlertid kritisk for mange som ble arbeidsledige etter koronautbruddet.

Søknader om dagpenger behandles i et av Navs eldste datasystemer som krever manuell saksbehandling. Det oppstod derfor en betydelig saksbehandlingskø, og det tok lang tid før de permitterte og arbeidsledige fikk utbetalt dagpenger. Dette ble en betydelig utfordring for mange brukere tidlig i pandemien, fastslår Riksrevisjonen i sin rapport.

Mangedoblet ledighet

I februar i fjor var arbeidsledigheten i Norge på 2,7 prosent. To måneder senere hadde den steget til 14,6 prosent.

Det er det høyeste i moderne tid, og Nav mottok flere søknader om dagpenger i løpet av de to første ukene etter nedstengingen 12. mars enn de vanligvis gjør i løpet av et helt år, påpeker Riksrevisjonen.

Stortinget vedtok raskt flere midlertidige tiltak for å sikre inntekten til folk og redusere arbeidsgiveres utgifter til permittering, sykefravær og omsorg for barn.

Navs jobb var å iverksette og en forutsetning var at det måtte skje fort. På rekordtid måtte etaten gjøre endringer i eksisterende ordninger og opprette nye ytelser mens søknadsbunken om dagpenger fra fortvilte nordmenn vokste.

Har i hovedsak levert

Riksrevisjonen har undersøkt hvordan Nav håndterte dette fra mars og ut året 2020.

– For en gangs skyld kan jeg holde pekefingeren for meg selv. Nav har i all hovedsak levert i tråd med Stortingets krav, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Mange mistet livsgrunnlaget sitt over natta og den eksplosive økningen i dagpengesøknader viser hvor dramatisk det var.

Undersøkelsen viser blant annet at

  • forskudd på dagpenger sikret livsopphold blant de fleste av dem som raskt trengte penger
  • de fleste økonomiske tiltakene kom raskt på plass.

Samtidig viser undersøkelsen at

  • lang saksbehandlingstid for søknader om dagpenger var kritisk for mange mottakere
  • lønnskompensasjon til permitterte tok lengst tid å få på plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto , sier riksrevisor Per-Kristian Foss (Foto: Ilja Hendel/Riksrevisjonen)

Forskudd var avgjørende

Fra mars til desember 2020 behandlet Nav 617.000 dagpengesøknader mot 157.000 i hele 2019. Normal behandlingstid er innen fire uker. Etter nedstengningen var den oppe i ti uker i snitt og ved inngangen til mai lå cirka 300.000 søknader i kø. Nav etablerte en ordning for utbetaling av forskudd på dagpenger i slutten av mars.

– Mange mistet livsgrunnlaget sitt over natta og den eksplosive økningen i dagpengesøknader viser hvor dramatisk det var. Ordningen med forskudd på dagpenger var redningen for mange. Den begrenset de negative konsekvensene av den lange saksbehandlingstiden, sier Foss.

I slutten av september hadde etaten tatt unna køen av søknader og saksbehandlingstiden var normal igjen.

Manglende kontroll

Riksrevisjonen har også undersøkt om Nav har hatt gode nok rutiner for å avdekke feilutbetalinger og misbruk av korona-ytelser.

Undersøkelsen viser at:

  • Det er få maskinelle kontroller i de nye datasystemene. Det er for eksempel avdekket at det er mulig å få utbetalinger via flere av etatens dataløsninger samtidig, selv om ytelsene ikke skal la seg kombinere. Systemene mangler innebygde kontroller som hindrer slike utbetalinger, de må fanges opp manuelt.
  • Nav har til nå ikke hatt kapasitet til å prioritere systematiske etterkontroller for å kompensere for de manglende kontrollene i datasystemene.
  • Ved kontroll av utvalgte saker har Nav avdekket feilutbetalinger og svindel med koronaytelsene. Så langt er 33 personer/bedrifter anmeldt for svindel av til sammen 29 millioner kroner fra ordningen med lønnskompensasjon til permitterte.

– Behovet for å få ordningene raskt på plass, førte til at Nav ikke prioriterte å bygge inn maskinelle kontroller i datasystemene. Da er det viktig at etaten gjør etterkontroller for å avdekke eventuelle feilutbetalinger eller misbruk, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen anbefaler Arbeids- og sosialdepartementet å følge opp at Nav etablerer tilstrekkelige etterkontroller for å avdekke feilutbetalinger og misbruk av koronaordningene og at at Nav krever inn utestående forskudd på dagpenger.

Powered by Labrador CMS