Samfunn
Nederland har Europas beste helsevesen
Norge kommer på tredjeplass - selv med lange helsekøer.
En ny rapport har satt seg det uoppnåelige målet å sammenligne europeiske helsevesen. Men Euro Health Consumer Index kommer kanskje nærmere enn noen andre.
I sin undersøkelse for 2015 som kom i slutten av januar 2016, har forfatteren Johan Hjertqvist i Health Consumer Powerhouse stilt opp 37 land etter hvordan de gjør det på pasientrettigheter, data- og informasjonssikkerhet, tilgang og ventetid for behandling, utfall av behandling, mengden behandlinger som tilbys, forebygging og tilgang på legemidler.
Hjertqvists mål med rapporten er å få EU til å heve kvaliteten i både helsevesenet og i tilgangen på gode sammenligningstall mellom landene.
For det er store forskjeller. Av totalt 1000 mulige poeng fikk Nederland 916. Sveits kom på andre med 894, deretter fulgte Norge med 854, Finland med 845 og Danmark med 793 poeng.
Det nederlandske systemet karakteriseres av flere forsikringsselskaper som konkurrerer om å tilby god dekning og som samtidig er strengt adskilt fra utøverrollen til sykehusene.
Hjertqvist tror en grunn til at Nederland lykkes (og han innrømmer at dette kan være litt spekulativt), er at viktige operative avgjørelser i helsevesenet og i utviklingen av behandlinger tas av medisinsk personell i samarbeid med pasienten i mye større grad enn det som ellers er vanlig i Europa. Det han omtaler som helseamatører, det vil si de med pengesekken, byråkrater og politikere, holdes lenger unna de operative avgjørelsene enn i noe annet europeisk land.
Hjertqvist kommenterer at Norges tredjeplass kan forklares av at vi bruker mest på helse per innbygger i Europa. Faktisk har den høye pengebruken tatt Norge oppover på listen år for år. Men vi trekkes ned av det han omtaler som helt uforklarlige helsekøer. Faktisk mister Norge hele 87 poeng sammenlignet med de med kortest ventetid, som er Sveits og Belgia.