Samfunn
Nederland med nyvinning innen grønne anskaffelser
Sarpsborg kommune kjøpte elektriske renovasjonsbiler tidligere i år som nå endelig er ute på veiene. Investeringskostnaden var høyere enn tilsvarende dieselversjon, men vesentlig lavere driftskostnader og lengre forventet levetid gjør at man tror investeringer blir lønnsom på sikt.
Ideen sprer seg
Det er slike historier man har fått med seg på Kontinentet. EU har i lengre tid også pekt på grønne anskaffelser som en viktig metode for å nå klimamålene, men i Europa ligger man flere steder bak de Skandinaviske landene.
I fornybarlandet Tyskland er det fortsatt en marginal del av de totale innkjøpene som kan sies å være gjort på miljøvennlige kriterier. I en rapport fra tenketanken DIW går det frem at andelen var så lav som 2,4 prosent i 2015 - året man har de ferskeste tallene fra.
– Tendensen er oppmuntrende, men potensialet for grønne innkjøp er fortsatt uforløst, sier rapportforfatter Olga Chiappinelli i en kommentar.
Velger det billigste
I rapporten går det frem at rundt halvparten av offentlige anbud i Tyskland avgjøres av prisen som det eneste kriteriet. I resten av anbudene brukes andre kvalitetsbasert kriterier. Men det er altså svært få som vektlegger mer grønne krav som resirkuleringsevne, forventet levetid og energiforbruk over tid.
Ser til Nederland
I rapporten pekes det på en ny metode man har utviklet i Nederland. Innenfor bygg- og anlegg kan nå tilsynsmyndigheter nå gå inn og korrigere budpriser. Dette skjer ved at tilbudene vurderes etter hvor grønne de er i et langsiktig perspektiv.
Hvert tilbud gis en rabatt som varierer i størrelse etter den vurderingen. Vinneren av runden blir ikke den med lavest pris, men den som viser seg å ha det billigste alternativer etter at rabatten er trukket fra.
Kjøper inn for 500 milliarder
I Norge har man i flere år jobbet taktfast mot at det offentlige skal bruke sin betydelige innkjøpsmakt til å oppnå miljømål.
I fjor kjøpte offentlige myndigheter inn varer og tjenester for 480 milliarder kroner. Tanken er at dersom en andel av denne summen går til grønne løsninger, vil det ikke bare utløse en klimagevinst, men kanskje også nye måter å gjøre ting på.
Kommuner og fylkeskommuner står for en stor del av disse innkjøpene.
Den norske satsingen tok et nytt skritt i år. I Statsbudsjettet for inneværende år ble det satt av 15 millioner kroner til en egen satsing på grønne innkjøp i regi av Difi.