Næringsliv

Åge Hareide er mistenkt for skattesvindel.

Åge Hareide mistenkes for skattesvik

Bostyreren mener at fotballtrener Åge Hareide og to andre personer har gjort ulovlige millionuttak fra finansselskapet Kron som gikk konkurs i fjor.

Publisert Sist oppdatert
Da formuesforvalter Kron, med daværende landslagssjef Åge Hareide som styreleder og aksjonær, startet opp i 2007, hadde selskapet ambisjoner om å forvalte 14,8 milliarder innen fem år. Men ved konkursåpningen i april i fjor sto det bare 70 millioner på kundekontoen.
Kravene i boet er på 9,4 millioner kroner, men bostyrer Fredrik Bie og borevisor Bengt Eriksen mener at tre sentrale personer, daglig leder Bo Nilsson og styremedlemmene Harald Vaaland og Åge Hareide, skal ha foretatt ulovlige uttak på 5,1 millioner kroner fra selskapet. I tillegg mistenkes de tre for å ha unndratt beløpet fra inntektsbeskatning, skriver Finansavisen.
Varsler søksmål
Årsaken er salget av et handels- og transaksjonssystem som ikke hadde «vesentlig verdi» fra selskapet Nivaa til Kron. Av salgssummen på 23 millioner kroner er 5,1 millioner utbetalt til Nilsson, Vaaland og Hareides selskaper. Boet mener at dette er et ulovlig uttak og en arrangert bonusordning som innebærer skatteplikt.
«Det er et grunnleggende brudd på aksjeloven å gjennomføre et salg til overpris mellom nærstående parter. Forholdet kan medføre ansvar både for styret og revisor,» skriver borevisor.
Saken er sendt over til skattemyndighetene, og bostyrer Bie kommer om kort tid til å saksøke Kron-revisor Karl Arne Soltveit.
– Jeg vil kreve beløpet tilbakebetalt, og så blir det eventuelt opp til revisor om han vil gå til regressøksmål mot nøkkelpersoner i Kron, opplyser bostyreren til avisen.
Avviser påstandene
Revisor Karl Arne Soltveit er uenig i boets vurderinger, men vil ikke kommentere saken utover dette.
Åge Hareides selskap skal ifølge borevisor ha blitt tilført et lavere beløp enn Vaaland og Nilsson. Hareide nekter for selv å ha hatt noe som helst med Nivaa å gjøre.
– Jeg har ikke mottatt noe som helst for noe programvare. Jeg var ikke involvert i Nivaa på noe som helst vis, sier Hareide.
Kron-trioens advokat, Jon E. Skjørshammer, avviser påstandene.
– Vi mener disse påstandene er ubegrunnede, sier Skjørshammer. (©NTB)
Powered by Labrador CMS