Venter færre konkurser

Publisert: 22. oktober 2013 kl 18.41
Oppdatert: 10. september 2010 kl 16.52

I august gikk 295 bedrifter konkurs, mot 328 i august i fjor. Analysebyrået Experian forventer klart færre konkurser neste år.

Hittil i år har 2967 bedrifter gått konkurs, en nedgang på 11,2 prosent i forhold til samme periode i fjor. Størst nedgang er det innen finansierings- og forsikringsvirksomhet.

– Vi tar høyde for at rundt 5500 bedrifter vil gå konkurs eller bli tvangsavviklet i år. Neste år regner vi med at tallet vil synke til mellom 4000 og 4500, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Årsaken til optimismen er at tilliten til norsk økonomi nå er større og at investeringslysten blant bedriftene er på vei tilbake

– Oppgangen etter finanskrisen har latt vente på seg, men våre prognoser for norsk næringsliv er mer positive for neste år, sier Molnar.

Skjær i sjøen

Experian er et kredittopplysningsbyrå som blant annet lager bedriftsanalyser basert på konkurstall, betalingsanmerkninger og nyetableringer.

– Med våre modeller er vi godt rustet til å ta temperaturen på norsk næringsliv. Hovedbildet ser bra ut, men det er også skjær i sjøen. I noen fylker går det ikke så bra, sier Gabor Molnar.

Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Aust-Agder, Akershus og Østfold har alle flere konkurser enn på samme tid i fjor.

– Vi ser store lokale forskjeller, og næringslivet i Nord-Norge har slitt i år. Det er også urovekkende at Akershus gjør det så dårlig, siden det er et fylke med mye og variert næringsvirksomhet.

Færre bønder og fiskere

Mens det er færre konkurser i flere bransjer i år sammenlignet med i fjor, er antall konkurser fortsatt økende i bygg- og anleggsbransjen.

Også andre næringer har flere konkurser enn i fjor. Innen jordbruk, skogbruk og fiske er det nesten en fordobling.

– Norge mister mange bønder og fiskere, og situasjonen er mer dramatisk enn konkurstallene viser. De fleste som jobber i disse næringene driver for seg selv, og de slutter i yrket uten å gå konkurs, sier Gabor Molnar.

Saken fortsetter under annonsen