Samfunn
NHF: Funksjonshemmede må ut med titusener
Folk med funksjonsnedsettelser må årlig betale titusener av kroner for å få den behandlingen de trenger, ifølge en rapport fra Norges Handikapforbund.
– Det er store ekstrakostnader ved det å ha funksjonshemning i Norge i dag. Og det ser ut til å være en politisk vilje til å øke kostnadene, sier sentralstyremedlem Magnhild Sørbotten i Norges Handikapforbund (NHF) til Klassekampen.
Forbundet har laget rapporten «Hva koster det å være funksjonshemmet i Norge i 2017?». Den viser hvordan ulike ordninger slår ut for tre typer eksempler: en ung funksjonshemmet i full jobb med behov for bistand, en ung ufør, og en familie med sterkt funksjonshemmet barn.
Alle har netto ekstrakostnader på mellom 67.000 til 97.000 kroner årlig etter at ulike stønader og fradrag er trukket fra, ifølge avisen.
Kostnadene knyttes til alt fra behov for transport, utgifter til medisiner, og behov for ekstra behandling. Mange av utgiftene har, ifølge rapporten, økt som følge av ulike regjeringers politikk.
– Jeg tror NHF har et veldig viktig poeng, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen. Hun medgir at også Arbeiderpartiet har støttet politikk som har hatt negative konsekvenser, som uførereformen og omlegging av særfradrag.
Les mer om utviklingshemmede:
- Utvalg: Norge bryter menneskerettighetene
- Omsorg anno 2017: Tilbake til institusjonene
- Klæbu-rådmann om bofellesskap: Dilemma for små lokalsamfunn
- KS om utvalgsforslag: – Svært skeptisk
- 25 år etter Ansvarsreformen : – Plutselig ble utviklingshemmede en del av eldrepolitikken
- Rettighetsutvalget: Kommune-Norge stritter i mot
- Utviklingshemmede: Stått på politisk pause i 25 år