Velferd

ETT AV TI: Nesten ett av ti barnehagebarn var til stede i barnehagen etter nedstengningen i mars.

Ni prosent av barna var i barnehagen under nedstengningen i mars

Da barnehagene stengte ned i mars på grunn av pandemien, var fremdeles ni prosent av barna til stede i barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

I gjennomsnitt var 23.400 barn til stede i barnehagene i Norge hver dag under nedstengingen i mars og april. 12.400 barn i offentlige barnehager var til stede, mens 11.000 barn i private barnehager var til stede, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det utgjorde ni prosent av barna i de offentlige barnehagene og åtte prosent av barna i de private barnehagene.

De aller fleste barna som var til stede i barnehagene under nedstengingen, 78 prosent, hadde foreldre i samfunnskritiske yrker. Av de øvrige barna som var i barnehage under nedstengingen, var ni prosent barn med nedsatt funksjonsevne eller barn som fikk spesialpedagogisk hjelp. Andre utsatte eller sårbare barn utgjorde 12 prosent av barna.

77 prosent til stede i barnehagen i uke 18

Den andre uka etter gjenåpning av barnehagene, i uke 18, var det noe høyere oppmøte i private barnehager sammenlignet med offentlige barnehager, henholdsvis 79 og 76 prosent.

Høyest oppmøte samlet sett var det i Vestland, Trøndelag og Møre og Romsdal fylker som alle hadde over 80 prosent oppmøte i uke 18.

Lavest oppmøte i uke 18 var det i Oslo og Innlandet fylker med henholdsvis 73 og 74 prosent oppmøte. Små barn i alderen 0-2 år

I uke 24 var i gjennomsnitt 90 prosent av barna som hadde plass til stede i barnehagen.

Lavere oppmøte blant minoritetsspråklige

Minoritetsspråklige barn hadde lavere oppmøte enn andre barn i uke 18. Da var 56 prosent i denne gruppen til stede.

Det var litt høyere oppmøte i private barnehager enn i offentlige barnehager for denne gruppen, henholdsvis 59 prosent og 54 prosent. I uke 24 var 88 prosent av de minoritetsspråklige barna til stede i barnehagen og det var samme andel i både offentlige og private barnehager.

Størst nedgang i årsverk i private barnehager

Tallet på årsverk til fast bemanning gikk noe ned fra normalsituasjonen 1. mars og til gjenåpning i uke 18. Årsverkene gikk også noe videre ned til uke 24.

Størst nedgang i årsverk var det i private barnehager med nær 1.000 årsverk, mot drøyt 500 årsverk i offentlige barnehager. Sammenlignet med normalsituasjonen, var 99 prosent av årsverkene i offentlige barnehager og 97 prosent av årsverkene i de private barnehagene tilbake i uke 24.

Powered by Labrador CMS