Samfunn
– Nobel-nei en protest mot vestlig verdisett
Årets fredspris har utfordret en del av verden som ikke følger den vestlige forståelsen av menneskerettigheter, mener forskningssjef Iver B. Neumann ved NUPI.
19 land har ifølge Nobelkomiteen takket nei til å delta på fredsprisseremonien for den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredag. Antallet som takker nei, er høyere enn normalt. Kina har utøvet press for å få land til å holde seg borte.
– Det normale er at mellom 10 og 15 land ikke møter, opplyses det ved Nobelkomiteens pressesenter.
Da Martti Ahtisaari i 2008 mottok prisen, var det ti ambassader som ikke var representert. Under tildelingen til USAs president Barack Obama i fjor var deltakelsen høyere enn vanlig.
De som ikke kommer fredag, er Kina, Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko.
Dobbel protest
Iver B. Neumann mener at frafallet skyldes at fredsprisen har utfordret en stor del av verden som ikke følger den vestlige eller amerikanske måten å forstå menneskerettigheter på.
– Min umiddelbare reaksjon når jeg hører hvilke land som ikke vil delta, er at de er uenige i forståelsen som ligger til grunn for hvordan den globale politikken skal utformes, sier Neumann til NTB.
– Mange av disse landene vil mene at indre forhold er noe en selv skal bestemme over. De kan dessuten ha ulike måter å vurdere menneskerettigheter på. Russerne mener for eksempel at det er statens oppgave å beskytte menneskerettigheter, sier Neumann.
NUPI-forskeren mener dessuten at flere av de som ikke kommer, også gjør det i protest mot fjorårets tildeling.
– Obama fikk jo fredsprisen samtidig som han førte krig i to land, sier Neumann.
De fleste kommer
Nobelkomiteen sier de fleste land som er invitert, være til stede i Oslo Rådhus.
Den russiske ambassaden opplyser at ambassadørens fravær kommende fredag ikke er noen boikott. Det skyldes rett og slett at ambassadøren er bortreist, opplyser rådgiver Vladimir Isupov. Han avviser at Russlands fravær har noe med kinesisk press å gjøre.
Et annet land som har avslått invitasjonen, er det tradisjonelt Norge-vennlige Serbia. Ambassadøren avviser imidlertid å snakke med NTB om grunnlaget.
Kina har imidlertid en annen versjon. På en pressekonferanse i Beijing tirsdag sa en talsperson for regjeringen at et «stort flertall» av verdens land ikke kommer til å delta.
– Dere kan se svært klart at et stort flertall av verdenssamfunnet ikke kommer til å delta på seremonien. Over 100 land støtter oss, sa talsperson Jiang Yu, ifølge Reuters.
– Anti-Kina-farse
Hun sa også at Kina ikke vil la seg påvirke av klovner, ifølge Dagbladet.no. Utsagnet kom som en kommentar til at noen sammenligner Kina med Tyskland i 1936.
– De i Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd, sa hun. Jiang gjentok også at tildelingen har ødelagt for forholdet mellom Norge og Kina.
– Når regjeringen åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse, har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale reaksjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa Jiang, ifølge Dagbladet.no.
Jiang sier dessuten at Kina ikke vil tillate at Liu Xiaobo blir brukt i et forsøk på å forandre landet. (©NTB)