Samfunn

DNB-sjef Rune Bjerke legger fram tallene for 3. kvartal 2015 på en pressekonferanse i Oslo sentrum torsdag.

Nok et rekordresultat for DNB

Bankenes rentemarginer er så gode at gamle rekorder står for fall. DNBs kvartalsresultat er et av de beste noensinne på tross av problemer i norsk økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Bankene fortsetter å skuffe inn penger. DNBs kvartalresultat viste en oppgang på 11,7 prosent fra samme kvartal i 2014. Totalt kom resultatet på 6,3 milliarder kroner.

– Dette er et av de beste kvartalsresultatene noensinne, og da må vi være fornøyde. Tallene viser at det fortsatt er vekst i norsk økonomi, selv om mange selskaper knyttet til oljeindustrien har en utfordrende situasjon. Jeg er også godt fornøyd med at kundetilfredsheten fortsetter å øke, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Bjerke har god grunn til å være fornøyd med driften, de aller fleste pilene peker i riktig retning for ham på tross av at norsk økonomi er svekket av lav oljepris. For eksempel har banken lånt ut 10 prosent mer i snitt, og samtidig har kundene satt inn 12,6 prosent mer i innskudd siden samme kvartal i fjor. Justert for valutakurssvingninger var veksten noe mer beskjeden på 3,1 prosent for både innskudd og utlån.

Helt siden finanskrisen i 2008 og 2009 har bankene måtte øke mengden penger de har på bok sammenlignet med hva de låner ut, såkalt kjernekapitaldekning. Dette er blitt sett på som svært viktig av myndighetene. Norges Banks lave styringsrente har bidratt til å øke bankenes rentemarginer, altså forskjellen mellom hva bankene må betale på innlån og hva de tar seg betalt for utlån, og det har vært den viktigste grunnen til de mange gode resultatene for bankene vi har sett i flere år nå. De siste årene har rentemarginen til landets største bank ligget fast på om lag 1,33 prosent, et nivå mange kommentatorer har spurt seg om er et tegn på dårlig konkurranse i bankmarkedet.

Tanken har også vært at deler av de rekordstore overskuddene skulle settes av til kjernekapitaldekning - og ikke bare tas ut som store utbytter til bankaksjonærene. Nå melder DNB at de har klart å sette av 13,1 prosent til dette formålet, en økning fra 12,6 prosent fra 2014.

Det er sjefen selv fornøyd med.

– DNB er en av verdens sikreste banker, og vi fortsetter å bygge mer kjernekapital i tråd med myndig­hetenes krav. Vi følger planen vi har lagt for å komme i mål, slik at vi kan normalisere utbyttet så raskt som mulig, sier Bjerke.

Med normalisering av utbytte mener han at DNB har en ambisjon om å betale ut 50 prosent av resultatet i utbytte når Finanstilsynets krav om 15 prosent kjernekapitaldekning er nådd 31 desember 2016. Utbytte for 2015 ligger an til å bli 30 prosent, som i 2014.

Finansielle nøkkeltall for DNBs tredje kvartal 2015 (2014 i parantes)

  • Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 8,1 milliarder kroner (7,6)
  • Resultatet var 6,4 milliarder kroner (5,6)
  • Resultat per aksje ble 3,83 kroner (3,45)
  • Egenkapitalavkastningen ble 14,7 prosent (14,8)
  • Ordinær kostnadsgrad var 39,6 prosent (40,4)
  • Ren kjernekapitaldekning (i henhold til overgangsregler) var 13,1 prosent (12,6)
  • Driftsinntekter: 13.444 millioner kroner (12.788 millioner kroner)
  • Driftsresultat: 8.125 millioner kroner (7.626 millioner kroner)
  • Resultat før skatt: 8.514 millioner kroner (7.456 millioner kroner)
Powered by Labrador CMS