Samfunn
Leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad vil ikke gi sin fulle støtte til alle forslagene.
Erik Norrud / Forskerforbundet
NOKUT: – For ensidig fokus på enklere styring
Rapporten som foreslår å rydde opp i kunnskapssektoren, møter motbør. – For endisig fokus på enklere styring, sier direktør Terje Mørland i NOKUT. – Vi vil foreløpig ikke gi vår fulle støtte til å samle så mange enheter i et nytt direktorat, sier leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.
Denne uken leverte tomannsutvalget bestående av ex-superbyråkatene Svein Gjedrem og Sven Ole Fagernes sin tilrådning til hvordan man bedre kan organsiere kunnskapssektoren til kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen.
I rapporten tar utvalget til orde for å trimme sektoren betraktelig samt å samle mange av de underliggende enhetene i et stort direktorat for forskning og høyere utdanning.
– Det er enkelt å kvitte seg med 25 organer gjennom en slik opprydningaksjon. Det vil gi ryddigere organisering, og det vil kunne gi mer styring i stort og mindre i smått fra departementet sin side, sa Gjedrem da rapporten ble overlevert.
Rapporten skal på høring, og det fleste er enige i at det er behov for en opprydning, men tidlige reaksjoner vitner også om skepsis nedover i byråkratiet og blant forskerne.
Direktør Terje Mørland i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, NOKUT, som er et av organene rapporten foreslår å flytte på, har lenge ønsket seg en opprydning i det han omtaler som KDs underskog av senter, råd og forvaltningsorgan.
– Gjedremutvalgets rapport er et godt utgangspunkt for å finne fram til en bedre og mer effektiv organisering av kunnskapsforvaltningen. NOKUT skal se nøye gjennom rapporten og vurdere konsekvensene fra vår side, sier han.
Mørland synes likevel det kan virke som styringstrangen har tatt overhånd.
– Umiddelbart kan jeg likevel si at jeg at jeg synes rapporten har et altfor ensidig fokus på departementets behov for enklere styring. Det viktigste burde være hva kunnskapsforvaltningen er til for, nemlig å bidra til at samfunnet får god og relevant utdanning og forskning så effektivt som mulig. Dette bør være hovedfokus i den videre prosessen, sier han.
Figur: Ifølge utvalget kan hierarkiet i kunnskapssektoren slankes betydelig. Kilde: Gjedrem-utvalget.
NOKUT-direktøren er skeptisk til å flytte på organisasjonen sin.
– Dessuten kan jeg ikke se at å flytte NOKUTs utenlandsavdeling til et direktorat eller serviceorgan for høyere utdanning vil bidra gjøre dette arbeidet bedre. Dette arbeidet er rettet mot arbeidslivet og må heller ses i sammenheng med de mange andre godkjenningsordningene for utenlandsk kompetanse som i dag er underlagt hele tolv forskjellige departementer. Her er det virkelig en jobb å gjøre, sier han.
Forskerforbundets leder Petter Aaslestad kommenterer utvalgets forslag om å samle alle forvaltningsoppgavene i et nytt direktorat:
– En klarere arbeidsdeling mellom de ulike enhetene er bra, men vi vil foreløpig ikke gi vår fulle støtte til å samle så mange og forskjellige enheter i et nytt direktorat, sier han.
Kunnskapsministeren kommenterte ved overrekkelsen at han var rimelig sikker på at ikke alt som ble foreslått i rapporten kom til å bli innført.