Samfunnsansvar
Norad-rapport kritisk til norsk Syria-bistand
Norge har de siste fem årene gitt 3,5 milliarder kroner til ofrene for krigen i Syria, men mangler strategiske mål og prioriteringer for bistanden, konkluderer en ny rapport.
Rapporten fra det britiske konsulentselskapet IOD Parc, som er laget på oppdrag fra Norad, peker på en rekke svakheter ved måten Utenriksdepartementet har planlagt, organisert og styrt den norske Syria-bistanden på, skriver Dagens Næringsliv.
Rapporten etterlyser en overordnet plan for bistanden og mener Norge langt tidligere burde ha innsett at Syria-konflikten gikk fra å være en akutt krise til en langvarig krig.
Manglende risikovurdering
45 prosent av den norske bistanden til ofrene for krigen i Syria ble i årene 2011-2015 formidlet via FN og andre flernasjonale organisasjoner, mens 26 prosent gikk til norske hjelpeorganisasjoner, 16 prosent til internasjonale hjelpeorganisasjoner og 6 prosent til lokale organisasjoner i Syria og nabolandene.
Norad-rapporten mener Norge i for stor grad har valgt samarbeidspartnere basert på tillit, uten å foreta de nødvendige risikovurderinger.
Den etterlyser også systemer for å samle erfaringer og drive opplæring, samt økt personalkapasitet som er tilpasset omfanget av bistanden.
Ikke overrasket
Norads evalueringsdirektør Per Øyvind Bastøe er ikke overrasket over konklusjonene i rapporten.
– Vi er fleksible og det er mye god vilje. Men det mangler overordnede strategiske mål, sier Bastøe til Dagens Næringsliv.
– På et tidspunkt går den akutte krisen over til å være en langvarig krise, og der er ikke den norske modellen like god, mener han.
Bastøe frykter korrupsjon og misbruk, men understreker at det ikke er noe som tyder på at norsk Syria-bistand har kommet på avveie.