Samfunn
Nordmenn mener at mediene har gjort dem flinkere til å hindre smittespredning
85 prosent mener at norske nyhetsmediers dekning av koronakrisen har gjort dem flinkere til å hindre smittespredning, viser en ny undersøkelse.
Et flertall er også blitt tryggere av mediedekningen. Det kommer fram i en landsomfattende undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av Medieundersøkelsen til Nordiske Mediedager.
85 prosent av de spurte svarer at de er blitt flinkere til å hindre smittespredning gjennom mediedekningen.
Nesten alle (94 prosent) sier at de har brukt nyhetsmediene for å få informasjon om koronakrisen, men 58 prosent sier at de har brukt myndighetenes informasjonssider også.
Stor tillit
– Generelt viser resultatene at nordmenn har stor tillit til både myndigheter og medier når det gjelder informasjonen de får om koronaviruset, sier postdoktor Erik Knudsen, som er faglig ansvarlig for undersøkelsen.
43 prosent av de spurte sier at de har høy tillit til at norske journalister og redaktører som rapporterer om koronakrisen, har tilstrekkelig forståelse og kunnskap til å formidle korrekt informasjon om den. 37 prosent sier de har «noe tillit», mens 16 prosent sier de har lav eller ingen tillit.
– Dette er sterke tall, med tanke på at journalister og redaktører ikke er fagfolk innen medisin, sier Knudsen.
Mer skepsis til sosiale medier
Seks av ti mener mediedekningen av koronakrisen har bidratt til å gjøre dem tryggere. Til sammenligning er det kun 17 prosent blant dem med konto på sosiale medier som sier det samme om informasjonen de har funnet der.
31 prosent av de spurte svarer at norske medier har hatt for stor oppmerksomhet på antallet syke og døde under pandemien. Hver tredje spurte sier at mediedekningen har bidratt til å gjøre dem engstelig. 26 prosent mener det har vært for mye mediedekning av koronakrisen.