Helse

SPISER SUNNERE: Andelen som spiser frukt og grønnsaker daglig, er høuyere blant eldre enn blant andre nordmenn.

Nordmenn over 80 lever sunnere enn andre

Folk som er over 80 år har en sunnere livsstil enn nordmenn i yngre aldersgrupper, viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Personer som er 80 år og eldre, spiser mer fisk, frukt og grønt enn befolkningen ellers. Få i den alderen røyker, og de drikker mindre alkohol enn de fleste andre aldersgrupper. Det er blant funnene i Levekårsundersøkelsen om helse (EHIS), som ble gjennomført i fjor.

Dobbelt så mange av de eldste spiser fisk daglig (12 prosent) sammenlignet med befolkningen generelt (6 prosent).

De eldre spiser også frukt og grønnsaker daglig i større grad enn yngre aldersgrupper. 65 prosent av de dem som er 80 år og mer spiser grønnsaker eller salat en eller flere ganger daglig, mens andelen er 64 prosent i aldersguppen 67-79 år, og 58 prosent for befolkningen som helhet.

Færre røyker

Mange av de eldste har vært dagligrøykere tidligere, men de fleste har sluttet. Bare 6 prosent av de som er 80 år og eldre, røyker daglig. I aldersgruppen 67-79 år er 12 prosent dagligrøykere, mens andelen som røyker daglig, ligger på 10 prosent for hele befolkningen.

Flere trener

Eldre er også mer aktive enn før. 41 prosent av 67-79-åringer og 28 prosent av eldre 80+ går en halv time eller mer hver dag. I begge gruppene har det vært en økning med nesten 10 prosentpoeng fra 2015. Samtidig er det færre som sier at de aldri trener.

Powered by Labrador CMS