Nyskaping
– Norge burde bli et laboratorium for nye businessmodeller
Innovasjon Norge sjefen mener Norge kan styrke sin internasjonale posisjon i det grønne skiftet ved å øke den internasjonale tilstedeværelsen i landet.
I fjor høst lanserte Innovasjon Norge en rapport kalt «Ren energi» der de understreket at Norge kan bli det første fullstendige elektrifiserte landet i verden.
– Vi tror dette er mulig basert på kunnskap og ressurser. Vi har et enormt ansvar for å redusere klimagassutslippene i alle industrier, sa Innovasjonssjef Anita Krohn Traaseth under den nordiske elbilkonferansen tirsdag.
Mer fra elbilkonferansen:
- – Vi kan ikke være en nasjon som bare lager pilotprosjekter
- Ruller ut ultraraske ladestasjoner for elbiler langs motorveiene i Europa
Norge er derimot ikke det eneste landet med høye ambisjoner om å ta en aktiv rolle i det grønne skiftet.
– Det å skape en grønn fremtid er noe alle land kjemper for. Vi ser mange modige initiativer blant våre nordiske naboer, men også blant våre europeiske naboer, sier Traaseth.
Sverige snakker om å bli verdens første fossilfrie land. Finland, Danmark og Island ligger i teten på fornybar energi og industrialisert elektrisk mobilitet.
Tyskland snakker om at de ønsker å kutte ut forbrenningsmotorer fra 2030. Flere land posisjonerer seg nå for det grønne skiftet.
Den store utslippssynderen
Mye av klimagassutslippene kommer fra transportbransjen, både nasjonalt og globalt. Dekarbonisering i denne sektoren er derfor nødvendig om vi skal komme i mål med klimaavtalen som tråde i kraft i november 2016.
– Her er Norge ledende, med et høyt forbruk av elbiler. Vi er også ledende innen bærekraftig maritim transport, forklarer Traaseth.
En klar ambisjon for oss i Innovasjon Norge er å øke verdiskapning av elektriske transportmidler.
– Vi er bare 5,2 millioner mennesker. Det sier seg selv at det store markedet for elektriske kjøretøy ikke vil være i Norge. Hvor skal vi konkurrere og hvorfor vil Norge være interessant? spør innovasjonssjefen.
Hun understreker at den eneste riktige løsningen for Norge er ved å samarbeide med andre land og utenlandske bedrifter.
– Når du er fra et land med 5 millioner mennesker, er du nødt til å samarbeide. Det er slik vi har posisjonert oss som en olje og gass nasjon og det er slik vi vil posisjonere oss fremover.
For å få til et fruktbart samarbeid, må hvert land analysere sin egen posisjon i det grønne skiftet.
Kompetanse fra oljesektoren
Hva kan Norge bidra med som er annerledes enn Sverige, men på samme tid gjøre de nordiske landene sterkere samlet sett?
– Vi har toppmoderne teknologi i Norge. 100 prosent av elektrisiteten i Norge er produsert av vannkraft, i tillegg har vi svært lav pris på elektrisitet. Vi har derfor et av verdens mest effektive energimarkeder, forklarer Traaseth.
Norge har også en olje- og gassektor som kan bruke sin kompetanse på dette området. Traaseth tror denne kompetansen er nøkkelen til å skape og utvikle nye sektorer som er kapitalintensive, har høy kompetanse og som vil skape flere arbeidsplasser.
Norge er den rette plassen om en ønsker å utvikle produkter og tjenester
– Den norske posisjonen med nullutslipp på land er helt unik på grunn av den store elbilsuksessen, sier Traaseth.
I desember 2016 var det 100.000 elbiler på norske veier. Samtidig, oppnådde den Norske Elbilforeningen 40.000 medlemmer.
– Norge er den rette plassen om en ønsker å utvikle produkter og tjenester nærme det mest avanserte markedet for elbiler, understreker Traaseth.
Norges posisjon fremover
Den norske maritime industrien har allerede vist at den kan levere nullutslipps skip og ferger. I 2015 kjørte den første elektriske fergen Ampere langs de norske fjorder. I fjor fikk Vision of the Fjords prisen for årets skip.
Innovasjon Norge har tre forslag til hvordan Norge kan bringe sin posisjon i det grønne skiftet enda lenger fremover.
– Siden vi er et lite land, hvorfor ikke bruke det til vår fordel? Vi burde tilpasse oss en klar posisjon som et laboratorium for utprøving og testing nye businessmodeller relatert til nullutslipptransport, sier Traaseth.
Norge sitt hovedproblem er skala. Andre land gjør produksjon i storskala mye bedre.
– Det vi kan gjøre er å bli det beste laboratoriet som driver det grønne skiftet fremover. For å gjennomføre dette, må myndighetene sette inn tiltak som stimulerer industriell- og offentlig transport til å bytte om til nullutslippsløsninger, sier Traaseth.
Forbud mot vanlige biler
Det tredje rådet til Innovasjon Norge er at det bare burde være lov å selge nullutslippsbiler etter 2023.
– Det globale markedet vil i økende grad kreve nullutslippsløsninger for elektrisk transport i byer. Her kan den norske industrien bidra med system og sin ekspertise, sier Traaseth.
For å bli det mest spennende laboratoriet i verden må vi kombinere sterke bedrifter og forskningsinstitusjoner i feltet for elektrisk mobilitet.
– Det burde forenes på en ny måte enn de har gjort frem til nå og etablere et dynamisk miljø for fremtidig utvikling av elektroniske løsninger, sier hun.
Vi må øke den internasjonale tilstedeværelsen for å få dette til å skje
Å snakke mer sammen er også nøkkelen for å lykkes i det grønne skiftet.
– Den maritime sektoren, energiselskaper, nettselskaper, transportbransjen, utviklere, arkitekter, byplanleggere og FoU-institusjoner burde alle bli oppfordret til å jobbe tettere sammen for å skape nye og innovative jobber, forklarer Traaseth.
Hun understreker at dersom Norge skal gå totalt elektrisk, skape grønne jobber og eksportere innovative løsninger, må vi samarbeide.
– Vi må øke den internasjonale tilstedeværelsen for å få dette til å skje, avslutter hun.