Samfunn
Norge er friskmeldt
Norge har som første land i verden lagt finanskrisen bak seg. Ingen står bedre rustet til å håndtere nye økonomiske jordskjelv.
Regjeringen mener at de økonomiske utsiktene for neste år er så gode at det nå gjelder å holde igjen. Med et vekstanslag på 3,1 prosent neste år strammer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) inn på bruken av oljepenger i sitt forslag til statsbudsjett for 2011.
Men det skjer fra et veldig høyt forbruk av oljemilliarder, et nivå som ble framtvunget av finanskrisen, og som innebar at regjeringen «spiste» av selve kapitalen i fondet, ikke bare avkastningen.
De bakenforliggende økonomiske realitetene er oppsiktsvekkende. På under ett år er det anslåtte «overforbruket» i forhold til den såkalte handlingsregelen gått ned fra 42 milliarder til 7,4 milliarder. Ingen land i verden har en slikt vekst, kombinert med null i statsgjeld og en arbeidsledighet på 3-tallet.
Visjoner
Selv om budsjettet blir mottatt med bred støtte av opposisjonen og i næringslivet, etterlyses det større ambisjoner og visjoner.
– Et typisk byråkratbudsjett, sier økonomiprofessor Ola Grytten. Frp-leder Siv Jensen mener det er forutsigbart og visjonsløst av en regjering med tidenes økonomiske handlingsrom. Noen milliarder ekstra til sykehus, samferdsel og kommuner lå i kortene, mener hun, og vitner om overforsiktig drift av A/S Norge. Høyres Erna Solberg bruker lignende formuleringer.
Opposisjonen reagerer sterkt på at store grupper pensjonister med forholdsvis moderate inntekter får skjerpet skatt. Alt over 318.000 i pensjon blir innhentet av de nye reglene, som vil ramme én av tre alderspensjonister. Samlet sett får pensjonistene 1,35 milliarder i lettelser, men Johnsen mener han omfordeler rettferdig og i ekte Ap-ånd ved å trykke litt ekstra på dem som får mest.
Regjeringen gjør ingen uventede krumspring eller legger penger i nye megasatsinger. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at det å holde hodet kaldt når pilene peker oppover og fristelsene er store, er selve kjennetegnet på en ansvarlig budsjettpolitikk, der «arbeid for alle» fortsatt er rettesnoren og et mål som ikke er innfridd.
Med miner og kroppsspråk viser statsministeren at han er lei klagingen over manglende visjoner. Han viser til utviklingen i Norge og verden siden katastrofehøsten 2008 og fastholder at regjeringen ga riktige doser til rett tid.
– Det var ingen selvfølge at Norge skulle komme seg gjennom krisen på denne måten, sier han.
– Rød tråd
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener budsjettforslaget er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Etter fire budsjetter med Kristin Halvorsen som finansminister, er det nå tid for hans første. Det er 14 år siden sist han var i samme rolle. Den gang var handlingsregelen ikke oppfunnet, det skjedde først i 2001.
– Ambisjonen for regjeringen er hele folket i arbeid. Det har gått som en rød tråd gjennom hele norsk historie. Hvis ikke det er en god nok visjon, så vet ikke jeg, sier Johnsen.
I sitt budsjettforslag vil regjeringen totalt bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Kurven som viser «overforbruk» i forhold til handlingsregelen, toppet seg for bare 12 måneder siden, da forlaget til statsbudsjett for 2010 ble lagt fram.
Utover våren ble det klart at den økonomiske utviklingen i Norge overgikk alle dystre spådommer, og nå øyner Johnsen at allerede budsjettet i 2012 kan sammenfalle med handlingsregelen.
Kløften
Hvis ikke Hellas-syken fullstendig utmanøvrerer EU og utløser en ny finansiell tsunami, vil Norge ha kommet seg gjennom krisen uten å ha blitt mer enn litt forkjølet.
Johnsen kan da senke skuldrene når det gjelder hans yndlingstema som er generasjonskontrakten, forpliktelsen om å videreføre verdiene til neste ledd og ikke ødsle dem bort.
LOs reaksjoner er viktigere for Stoltenberg enn opposisjonens. Og han får full uttelling.
– Dette er helt klart et budsjett for arbeid og sysselsetting. Jeg er trygg på at regjeringen sikter mot å holde ledigheten nede også i 2011, men viktige risikomomenter tilsier høy beredskap for en dårligere utvikling enn det som forutsettes i budsjettet, sier LO-leder Roar Flåthen.
Det forbeholdet understreker statsministeren også. Men med 3.000 milliarder på bok står Norge bedre rustet enn alle andre land på det europeiske kontinentet. (©NTB)