Samfunn
Norge har dårligst pensjonsordning i Norden
En gjennomsnittlig norsk arbeidstaker kan vente seg en pensjon på kun halvparten av lønnen, ifølge en fersk rapport fra Mercer.
Ifølge rapporten fra Melbourne Mercer Global Pension Index, som Dagens Næringsliv siterer, kan en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker vente seg en pensjon på 48,8 prosent av lønnen.
– Jeg tror dette er noe folk flest ikke har fått med seg, og jeg tror det er en utfordring at det heller ikke er så mange som er interessert i å få det med seg, sier administrerende direktør Per Myklestu i Mercer Norge.
Tor Sydnes i pensjonsforvalter- og rådgivningsselskapet Gabler understreker at dette gjelder privat sektor, ikke offentlig sektor.
– Tallet som de viser til, nemlig at en gjennomsnittsnordmann kan vente seg litt rundt 49 prosent av lønnen sin i pensjon, virker rimelig, sier Sydnes.
Endring etter reform
Det er ordningen med tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver, som ikke er forpliktet til å sette av mer enn to prosent av lønnen til pensjon, som utgjør at norske pensjonister kommer dårligere ut enn i andre land, skriver DN.
Undersøkelsen rangerer pensjonsordningen i 34 land ut fra mer enn 40 kriterier. Norge faller i 2018 fra fjerdeplass til sjetteplass, bak Danmark, Sverige og Finland.
I Danmark får man rundt 80 prosent av sin lønn utbetalt i pensjon.
Det norske pensjonssystemet har vært igjennom en pensjonsreform der resultatet er at de fleste får litt lavere pensjon.
Det viser seg at det er store forskjeller mellom ulike bransjer og ulike arbeidsgivere. Mens man i for eksempel oljesektoren kan vente seg gode pensjonsytelser, har som regel arbeidsgivere innen handel lagt seg på det laveste obligatoriske nivået.
– Dagens tjenestepensjon er en rimelig ordning for arbeidsgiver. Mange arbeidsgivere velger å holde seg på de laveste nivået, sier Tor Sydnes i Gabler.