Samfunn
Norges Bank vil ikke slippe Oljefondet
Det siste høringssvaret om oljefondets fremtid er inne. Sentralbanken, som nå styrer oljeskuta, vil helst beholde kontrollen – men åpner for kursendring.
Meningene om hvor Statens pensjonsfond utland (SPU), Oljefondet, bør forvaltes – fortsatt i Norges Bank eller i et eget særlovselskap – er delte. Det har også vært tilfelle internt i sentralbanken, der banksjef Øystein Olsen har ønsket å beholde fondet, mens fondssjef Yngve Slyngstad gjerne ser at det flyttes til et eget selskap – slik Gjedrem-utvalget anbefalte i sommer.
Mange mener at styret i Norges Bank ikke har kompetansen som trengs for å forvalte fondet best mulig, mens andre er redd for at forvaltningen av fondet og pengepolitikken i for stor grad kan påvirke hverandre.
Torsdag kom høringssvaret fra sentralbanken, nesten to uker etter den ordinære fristen.
Der kommer det frem at sentralbanksjef Olsen har fått viljen sin – i alle fall delvis. Banken ønsker i utgangspunktet å beholde fondet, men er villig til å se på styringsstrukturen.
– Norges Bank er godt rustet til å forvalte SPU og ivareta sentralbankoppgavene også fremover, sier banksjef Olsen i en pressemelding.
– Samtidig ser hovedstyret at det er utviklingstrekk som tilsier at sider ved dagens organisering og styringsmodell kan vurderes nærmere, sier han.
Strategi
Hovedstyret mener imidlertid at spørsmålet om fondets plassering bør vurderes «i lys av den videre utviklingen i forvaltningsstrategien».
– Dersom forvaltningen utvikles i retning av å inkludere flere unoterte aktivaklasser og forvalter får større ansvar for investeringsstrategi og etiske vurderinger, kan det tale for at forvaltningen av fondet organiseres utenfor sentralbanken, sier Olsen, som understreker at banken har «hatt en god prosess hvor bidrag fra hele organisasjonen har gitt et solid grunnlag for hovedstyrets diskusjon og vurderinger.»
Uavhengighet
De som har advart mot å flytte fondet, inkludert store deler fagbevegelsen og Finans Norge, mener nettopp en vridning mot mer aktiv forvaltning av fondet ikke vil være heldig. Dessuten kan det bli mer utsatt for politisk press utenfor sentralbanken, tror de.
«Det er ikke gitt at Norges Banks legitimitet, uavhengighet og omdømme enkelt lar seg overføre til et eget forvalterselskap, selv om bankens nåværende kapitalforvaltningsenhet overføres til selskapet,» heter det i uttalelsen til Finans Norge.
I stedet ønsker de og flere å opprette et eget styre for fondet internt i banken.
Norges Bank mener på sin side at opprettelse av en egen komite for pengepolitikk og finansiell stabilitet kunne bidra til å redusere spennet i hovedstyrets ansvarsområde, hvis de beholder fondet.
«Dersom fondet flyttes ut, svekkes argumentene for en egen fagkomité. Et styre med omtrent samme type sammensetning som i dag, men der kompetansen vris mot sentralbankvirksomheten, vil da kunne fungere godt. Med sentralbanksjefen som styreleder, er det naturlig at tilsynet med styrets virksomhet fortsatt ivaretas av representantskapet,» heter det i en pressemelding fra sentralbanken.