Samfunn

Rådgiver i Bank of England Michael Sheren, formann i M-Kopa og Lake Turkana Wind Power Mugo Kibati og leder i tenketanken Re-Define Sony Kapoor.

– Norsk arroganse kan dessverre ikke forsvares

Den anerkjente finanseksperten Sony Kapoor slakter Norges evne til å omstille seg fra en oljenasjon til å tilpasse seg de økonomiske endringene verden står overfor.

Publisert Sist oppdatert

På Nord-Europas største klimamøteplass, Zerokonferansen, slo den kjente makroøkonomen fast at den norske økonomien, slik den er i dag, ligger dårlig an i forhold til det grønne skiftet.

Sony Kapoor har tidligere vært rådgiver for blant annet EU-kommisjonen, IMF og OECD. I dag leder han tenketanken Re-Define og World Economic Forum for Young global leaders.

– Norsk arroganse kan ikke forsvares. Hvis du er norsk og bryr deg om klimaendringer må noe forandres, og noe må forandres nå, understreker han.

Henger etter

I langtidsplanene til den norske regjeringen vil 75 prosent av den norske velferden komme fra menneskelige kapasitet, mens bare 2,5 prosent vil komme fra petroleumsindustrien.

– Likevel lar vi interessene til de 2,5 prosentene kapre den norske økonomien, den norske utdanningsstrukturen og den norske politikkutformingen til det punktet hvor vi henger etter Sverige, Island, Finland, Sveits og Danmark.

Kapoor forklarer at Norge henger etter alle andre rike land vi liker å sammenligne oss med som har en befolkning på mellom fem og ti millioner.

– Norge henger etter når det gjelder kvalitet på universitetene, utdanning, mikroøkonomisk konkurransekraft og hvor attraktive Norge er for utenlandske investorer, sier Kapoor.

Det amerikanske eliteuniversitetet Harvard har tidligere uttalt at Norge henger etter på økonomisk kompleksitet. Det vil si Norges evne som en økonomi til å tilpasse seg de økonomiske endringene verden står overfor.

Sikkerhetstrussel

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har tidligere uttalt at klimaendringer en den største sikkerhetstrusselen verden vil stå overfor de neste tiårene. Ifølge Kapoor, er det flere dimensjoner av klimaendringene vi ser allerede i dag.

Man har for eksempel den fysiske dimensjonen som utarter seg i form av flommer, orkaner og mer ekstremt vær. Dette har man sett med ekstreme nedbørsmengder på Sørlandet i år og orkaner som har herjet i USA.

– Det er også den økonomiske risikoen, noe man tydelig ser enda mer i oljenasjonen Saudi Arabia enn i Norge, sier Kapoor.

Hvis du er norsk og bryr deg om klimaendringer må noe forandres, og noe må forandres nå

Solkraft har blitt mye billigere enn kull. I USA har det ikke vært en økning i kulldrift selv om det er akkurat det president Donald Trump har lovet landet.

Det vil ikke komme nye jobber innen kullindustrien. Disse jobbene vil bare forsvinne, sier Kapoor.

– Helt uforberedt

I tillegg står Norge, som resten av verden, overfor store teknologiske omveltninger.

– De store teknologiske endringene vil forandre den norske økonomien, noe Norge er helt uforberedt på, sier finanseksperten.

Selv etter at 50.000 oljejobber forsvant etter oljekrisen i 2014 kommer fremdeles 10 prosent av alle norske jobber fra oljesektoren. 20 prosent av norske investeringer går også direkte til oljebransjen. Noen av disse investeringene er øremerket vedlikehold, andre er for å utvidelse av industrien.

De store teknologiske endringene vil forandre den norske økonomien, noe Norge er helt uforberedt på

– Dette er, etter min mening, penger ut vinduet. Norge kaller seg selv et sofistikert industriland og en kunnskapsdreven nasjon. Dessverre viser den økonomiske strukturen i samfunnet det motsatte. Norge er, på mange måter, en tredje verdens økonomi som hadde flak, men som ikke har tatt debatten om at denne lykken ikke vil vare evig, sier Kapoor.

Verre enn Finland

I dag er 20 prosent av det norske pensjonsfondet investert i olje og gass.

– 100 prosent av Norges BNP er investert i drivhusgassintensive sektorer. For en økonomi som er så avhengig av olje og gas, gir ikke dette mening, sier Kapoor.

Han viser til hovedregelen innen finans som er at man ikke skal legge alle eggene sine i én kurv.

Norge vil gå på en smell dersom klimaendringene blir håndtert på en suksessfull måte

– Norge vil gå på en smell dersom klimaendringene blir håndtert på en suksessfull måte.

Kapoor forklarer at Norge befinner seg i samme posisjon som Finland gjorde før mobilgiganten Nokia traff veggen og måtte ty til store kutt og oppsigelser.

– Forskjellen er at konsekvensene for Norge vil være enda større enn de var for Finland, advarer han.

Powered by Labrador CMS