Samfunn
Norsk brukthandel sparer miljøet for 22.600 tonn plast
Det tilsvarer et bilfritt Oslo i et helt år.
Nordmenns kjøp og salg via FINN.no i 2017 sparte miljøet for 22.600 tonn plast, viser en studie gjort av FINN i samarbeid med IVL Svenska Miljøinstitutet. Mengden viser hvor viktig gjenbruk er for en bærekraftig fremtid.
I 2017 ble det lagt ut over 7,1 millioner privatannonser på Torget, en annonsevekst på 20 prosent. Og effekten av gjenbruket bidro til et klimakutt tilsvarende 22.600 tonn plast, eller et bilfritt Oslo i et helt år. Dette viser at gjenbruk gir bedre klimaeffekt enn mye annet.
– Vi jobber kontinuerlig for å heve statusen til brukt, og tror det er viktig å synliggjøre for nordmenn hvilken positiv forskjell man utgjør for miljøet med brukthandel via FINN. Vi håper også at dette vil inspirere flere til å velge brukt fremfor nytt, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i FINN. I en pressemelding.
Ved å kjøpe og selge brukt øker levetiden på eksisterende varer, og behovet for å produsere nye varer minsker. Selv om ikke alle som kjøper brukt på FINN oppgir miljø som den viktigste motivasjonen, kan det se ut til at klimabevisstheten øker blant brukerne.
– Å tenke at brukt er like bra som nytt kommer sannsynligvis til å være en selvfølge for kommende generasjoner, men det er dagens forbrukere som må bryte kjøp-og-kast-mentaliteten, sier hun.
3 milliarder plastposer
I 2015 lanserte FINN sammen med Schibsted for første gang en unik beregning som viser hvor mye drivhusgasser man kan unngå årlig takket være nordmenns brukthandel.
Nå har de valgt å inkludere utregningen med hvor mye produksjon av plast, stål og aluminium man kan unngå takket være gjenbruk.
For privatmarkedet på FINN i løpet av 2017 er resultatet:
-
22 600 tonn plast, som tilsvarer 3 milliarder plastposer
-
107 800 tonn stål, som tilsvarer 862 Frihetsgudinner
-
12 700 tonn aluminium, som tilsvarer 0,8 milliarder bokser
Et redusert utslipp av 0,5 millioner tonn drivhusgasser, som tilsvarer et bilfritt Oslo i ett år eller utslippet fra 21 000 nordmenn.
– Resultatet er enormt og viser for første gang hvor ressurseffektivt gjenbruk er. Derfor er det veldig bra for miljøet å kjøpe brukt istedenfor nytt, og at man bruker tingene sine så lenge som mulig før de kastes. Det viser også hvor viktig kvalitetsaspektet og planlagt livslengde er ved design av forbruksvarer, sier Kristine Eia Kirkholm.