Samfunn

En skjerm viser verdien av varer solgt under den kinesiske nettbutikken Alibabas forrige "Singles`Day" - en årlig hendelse med flere store tilbud. Neste gang er 11. november 2018.

Norsk varehandel vil følge i Trumps fotspor

– Vi er alle enige med Trump i denne saken, sier netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal.

Publisert Sist oppdatert

Trump-administrasjonen har varslet den internasjonale postunionen (UPU) om at USA innen 2020 kommer til å trekke seg fra avtalen fra 1874, dersom den ikke blir reforhandlet.

Avtalen, som er undertegnet av 192 land, regulerer internasjonale portotakster på småpakker. I praksis gjør den det billigere å sende pakker fra land som Kina til Norge, enn motsatt vei.

– Virke mener at UPU-avtalen må endres, og vi tror det er nødvendig at Trump setter hardt mot hardt for å få endret avtalen.

Det sier direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen.

Han mener UPU ikke kan fortsette i sin nåværende form.

– Og lykkes det ikke å få endret avtalen, bør også Norge og andre europeiske land følge Trump.

En av Norges mest vellykkede netthandel-gründere, Einar Øgrey Brandsdal som står bak Blivakker.no og Netthandelen.no og har en årlig omsetning på 800 millioner kroner er helt enig.

– Jeg har snakket med en rekke andre nettbutikker om dette og vi er alle enige, vi må ut av den avtalen, sier Bransdal til DP.

FNs postavtale, UPU, var laget for en tid da netthandel ikke eksisterte, og skulle bidra til å styrke utviklingslands evne til å få sine varer ut på verdensmarkedet.

Ifølge Andersen utnytter Kina avtalen, slik at Alibaba - en av verdens største selskaper og nettaktører – får subsidiert sin distribusjon av pakker til vestlige land.

Foto Direktør i Virke Handel, Harald J. Andersen, mener Norge bør følge Trump dersom avtalen ikke reforhandles. Foto: Virke.

Virke anslår at det i 2017 kom det 15 millioner småpakker fra kinesiske nettbutikker til norske forbrukere gjennom Posten.

Mange av disse varene ble sendt fritt for fraktkostnader med fly til Norge som følge av UPU-avtalen. Postens merkostnader ved å måtte støtte denne frakten fra Kina blir igjen dekket av den norske stat.

– Det er med andre ord norske skattebetalere som bidrar til å finansiere småpakkesendingene fra Kina, sier Andersen.

350-kronersgrensen

Andersen peker på at Norge i tillegg støtter kinesiske nettaktører gjennom 350-kronersgrensen på utenlandsk netthandel, som gjør at Alibaba kan selge varer momsfritt til norske forbrukere.

– Det blir nesten umulig for norske handelsaktører å konkurrere mot dette. Det er også store miljøkostnader knyttet til alle småpakkene som kommer med fly fra Kina.

Leder i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn viser denne uken i en kronikk i Dagens Perspektiv til en Menon-rapport hvor det dokumenteres at redusert import fra utenlandske nettbutikker vil gi 1700 nye norske arbeidsplasser.

" Det er flere enn man kanskje tidligere har trodd", legger hun til.

Lederen for den internasjonale postunionen, Bishar Hussein, bekrefter å ha mottatt varselet fra Washington og beklager det. Han har nå bedt om et møte med representanter for Trump-administrasjonen, melder NTB.

Powered by Labrador CMS