Samfunn

– Jeg er enig i at konsulenthonorarene internasjonalt er altfor høye, sier Vidar Helgesen.

– Norske bistandsmidler brukt til dyre konsulenter

– Normalt å gjøre internasjonalt, ifølge europaminister Vidar Helgelsen, som likevel tar litt selvkritikk.

Publisert Sist oppdatert

Europaminister Vidar Helgesen ble i fjor kalt inn på teppet i svensk UD. Også norsk UD var bekymret over pengebruken i organisasjonen han ledet, skriver Aftenposten.

Tidligere har Helgesen jobbet i DU-systemet. For syv år siden fikk han toppjobben i det prestisjetunge IDEA, International Institute for Democracy and Electoral Assistance. Med hovedkvarter midt i Stockholm skulle organisasjonen – som støttes av 29 land rundt i verden – eksportere demokrati og valgassistanse til land i brytningsperioder, slik som Bhutan og Libya.

Svenske journalister fikk imidlertid tak i interne kontrakter som viste skyhøye honorarer til ledelsesseminarer.

Blant annet fikk tysk-kanadiske Kathleen Hamblin-Trué 28.000 kroner dagen for å drive med ledertrening. Opplæring av Helgesen selv skulle betales med 42.000 kroner for halvannen dags arbeid. Dette fremgår av kontrakten, som Aftenposten besitter.

Resultatet ble panikk i svensk UD, bekymring i norsk UD samt en styresak i IDEA hvor Helgesen måtte forklare seg om pengebruken.

En intern granskning i etterkant – utført av et eksternt firma – avslørte ikke noe direkte ulovlig i IDEA. Svenskene fikk høre at høye konsulenthonorarer er normalt. Dette var en internasjonal organisasjon, skriver Aftenposten.

– Jeg er enig i at konsulenthonorarene internasjonalt er altfor høye. Dette er et problem og det er jeg tydelig på, kommenterer Vidar Helgesen.

Journalist Nils Resare er kritisk til granskningen som ble gjennomført:

– Den gransker ingenting av verdi. For eksempel hvordan utnevnelsen av konsulenter ble gjort, om summene som ble betalt var rimelige og om det var noen andre problemer med styringen av IDEA, sier han til avisen. Han omtaler IDEA som «lite transparente», til tross for honnørord om demokrati og åpenhet.

Powered by Labrador CMS