Samfunnsansvar

En tube med kremen Trofodermin som inneholder costebol står på dopinglisten.

Norske forskere i strupen på WADA

Hevder laboratoriearbeidet ikke er vitenskapelig etterrettelig og at det ikke bør være nok til å felle en dom.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere professor i helsetjenesteforskning og forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, Hans Thomas Waaler, mener «WADA er mer interessert i at absolutt alle juksere blir tatt enn hensynet til muligheten for å dømme en uskyldig».

I en kronikk hos Dagens Perspektiv tar han et kraftig oppgjør med forskningsetikken til byrået.

Dette er et syn som i vanlig rettspraksis er uhørt: Det er bedre å frifinne ti skyldige enn å dømme en uskyldig, skriver han.

Det er ikke bare Waaler som er kritisk til hvordan det internasjonale anti-dopingbyrået WADA opererer.

Tirsdag går også fire fremtredende forskere ved UiO hardt ut mot WADA i en publisert forskningsartikkel. De hevder resultater fra laboratoriearbeidet ikke er vitenskapelig etterrettelig og bør ikke være nok til å felle en dom.

I eksempelvis Tysse-saken er det gjort flere analyser av Tysses urin hvor resultatene har vært motstridende. Forskerne mener at dette ikke kan brukes til å trekke en konklusjon, og stiller seg tvilende til WADAs rettspraksis.

Forskerne kritiserer flere forhold i Tyssesaken og mener at en usladdet laboratorierapport bør offentliggjøres slik at den kan analyseres av en uavhengig tredjepart. Tysse-sakenKappgangeren Erik Tysse ble tatt for bloddoping i juli 2010. Stoffet han er beskyldt for å ha tatt er CERA – et stoff som øker produksjonen av røde blodlegemer. Tysse har hevdet sin uskyld og har forsøkt i en årrekke å få saken gjenopptatt uten hell.

I tillegg til Tysse-saken kritiserer forskerne beviset som felte den irske sprinteren Steven Colvert da han angivelig testet positivt i 2014. Forskerne mener at testene ikke skiller seg nevneverdig fra testene til rene utøvere. Også i dette tilfellet er resultatene av testene sprikende og ikke nok til å trekke en endelig konklusjon.

De fire forskerne som står bak artikkelen er:

Jon Nissen-Meyer (Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo)Erik Boye (Institutt for biovitenskap og Institutt for kreftforskning ved Universitetet i Oslo) Tore Skotland, (Senter for Kreftbiomedisin ved Universitetet i Oslo) Bjarne Østerud (Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø)

Artikkelen er Doping and drug testing – Anti‐doping work must be transparent and adhere to good scientific practices to ensure public trust(2017) EMBO reports 2017-2

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS