Samfunn

Illustrasjonsfoto fra markeringen for den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Norske menn bryr seg vesentlig mindre om likestilling enn kvinner

– Skal likestilling globalt bli en realitet, kan det ikke være kvinnene som drar det meste av lasset, sier generalsekretær i Plan International Norge.

Publisert Sist oppdatert

58 prosent av kvinner i Norge mener det er «svært viktig» at norske myndigheter jobber for likestilling og kvinners rettigheter globalt, mot 36 prosent blant menn, viser en fersk Norstat-undersøkelse.

Undersøkelsen ble gjennomført for Plan International Norge i september 2018 og viser tydelige forskjeller på norske menns og kvinners engasjement for likestilling i verden.

– Vi i Norge burde være i front og vise at likestilling er like viktig for begge kjønn, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge i en pressemelding.

Tror ikke på en likestilt verden

FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på alle former for kjønnsdiskriminering og vold mot jenter og kvinner innen 2030, inkludert barneekteskap. Slik situasjonen er nå, blir årlig 12 millioner jenter i verden gift som barn.

Det norske folk tror ikke på en likestilt verden i 2030

Norstat-undersøkelsen viser at kun 12 prosent av Norges befolkning over 18 år tror verden klarer å nå bærekraftsmålene om å få slutt på alle former for kjønnsdiskriminering og vold mot jenter og kvinner innen 2030, inkludert barneekteskap.

Det er signifikant forskjell på de under 30 (mest positive) og de over 40 (mest negative).

Likestilling er en vesentlig mindre viktig sak for menn enn kvinner.

Videre viser undersøkelsen at:

  • 81 prosent av norske kvinner er i «svært stor grad» eller «ganske stor grad» opptatt av likestilling, mot 68 prosent blant menn.

  • 48 prosent av kvinnene som er opptatt av likestilling, sier de har vist engasjementet sitt for likestilling og likeverd i sosiale medier i løpet av det siste året (i form av innlegg, kommentarer, delinger eller likes). Tilsvarende engasjement blant menn som er opptatt av likestilling, er 35 prosent.

  • 58 prosent av kvinner i Norge mener det er «svært viktig» at norske myndigheter jobber for likestilling og kvinners rettigheter globalt, mot 36 prosent blant menn.

  • Engasjerte ungdommer ønsker flere gutter med på likestillingssaken

Alle må engasjere seg

I fjor aksjonerte ungdom i Norge som kaller seg «Wedding Busters», på skolene sine rundt omkring i landet for å få Norge til å forby barneekteskap. I mai i år gikk lovendringen igjennom på Stortinget. Nå jobber ungdommene med å få medelever og andre unge til å vise at gutter og jenter er like opptatt av likestilling, og at de like mye imot barneekteskap.

– Det er negativt at menn ikke har det samme engasjementet som kvinner for en mer likestilt og rettferdig verden. En sak som angår alle, må alle jobbe for, sier Eivind Elverum (17), juniorrådgiver for barneekteskap i URO (Plans ungdomsorganisasjon).

– Vi unge vil vise at likestilling er viktig for alle, uansett kjønn. Skal vi oppnå bærekraftsmålene, må alle engasjere seg. Det jobber vi med nå, sier Agnes Nordvik (16), juniorrådgiver for likestilling i URO.

– Barneekteskap er en av de viktigste likestillingssakene i verden i dag. Ungdom klarte å få Norge til å innføre en absolutt 18-årsgrense for å gifte seg tidligere i år. Men det holder ikke å bare vise verden at vi har endret loven, vi må også vise likestilling gjennom holdninger og engasjement, poengterer Nordvik.

Powered by Labrador CMS