Samfunn

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik (t.h.) anklager Erna Solberg for å ikke ta samrøre-problematikken på alvor.

Ny justisminister jobbet med politisk påvirkning i advokatkontor

I to år har den nyutnevnte justisministeren Jøran Kallmyr hatt som jobb å påvirke politiske prosesser. – Det går på tilliten og omdømmet løs, raser Senterpartiet.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det klart at advokat Jøran Kallmyr (Frp) blir den neste justisministeren i Erna Solbergs regjering.

Han blir den femste justisministeren fra Frp på fem år.

– Han er en erfaren Frp-er som jeg er glad for at nå blir justisminister. Han er godt kjent med arbeidet i Justisdepartementet som tidligere statssekretær, spesielt innvandringsområdet, skriver finansminister og Frp-leder Siv Jensen i en kommentar til NTB.

Og det er ikke tvil om at han kjenner regjeringens arbeid godt. Fra oktober 2014 til februar 2016 var Kallmyr statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, for henholdsvis Anders Anundsen og deretter for Sylvi Listhaug.

Men han la ikke politikken helt fra seg da han i 2016 gikk videre til stillingen som leder for avdelingen eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt i advokatbyrået Ræder i 2016, hvor han også ble partner.

På byråets nettsider beskrives arbeidsoppgavene hans slik:

«Jøran og hans team guider klienter i politiske og byråkratiske beslutningsprosesser, og hjelper til når sakene deres stopper opp eller blir forkastet av representanter for myndighetene.»

Da Kallmyr ble ansatt skrev byrået at det gjorde dem til «eneste advokatfirma i Norge som satser offensivt i skjæringspunktet politikk og jus.»

– Dette føyer seg dessverre inn i en tradisjon fra Frp sin side når det gjelder å rekruttere folk som har som levebrød å drive lobby og påvirkningsarbeid overfor politiske myndigheter, inn i regjering - og særlig til justisministerposten, sier Senterpartiets stortingsrepresentant og medlem av Finanskomiteen, Sigbjørn Gjelsvik.

Han viser til den seneste tidens debatt om samrøre mellom politikk og PR-bransjen, og mener utnevnelsen av Kallmyr er i samme kategori.

– Man ser det også gjennom andre selskaper enn i kommunikasjonsbransjen. Kallmyr er ytterligere et eksempel. Det går på tilliten og omdømmet løs hos oss folkevalgte - og ikke minst de som sitter i regjering og har operativt ansvar der, sier han.

Partileder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, uttalte nylig at ingen som forlater politikken til fordel for et PR-selskap får komme tilbake i posisjon i Senterpartiet. Vedum skilte da mellom rene PR-hus og advokat-selskaper som også driver med politisk påvirkning.

Gjelsvik kaller det likevel en «usunn utviklingen» at folk stadig beveger seg «mellom noen av de mest fremtredende posisjonene i norsk samfunn».

Han anklager også statsminister Erna Solberg for ikke å ta slike saker på alvor.

– Når hun allerede har fått kritikk for ikke å ha et bevisst forhold til dette - og rekrutterer nok en gang en statsråd med samme type bakgrunn, viser det at hun ikke tar inn over seg problemstillingen, mener Gjelsvik.

Effekten forsterkes, mener han, av at Kallmyr er partner i Ræder og dermed er tungt involvert i selskapets økonomi.

Gjelsvik mener likevel at Kallmyr må få muligheten til å åpne opp om sine kundelister og arbeid som kan ha betydning for hans politiske virke, før han feller en dom.

– Det må være en forutsetning at han viser større åpenhet enn hans forgjengere, slår han fast.

Ræder: Uproblematisk

Daglig leder i Ræder, Odd Nymark, mener at Kallmyrs arbeid i advokatbyrået ikke vil være til hinder for hans videre politiske karriere.

Nymark omtaler sakene Kallmyr har jobbet med som «av reguleringsmessig karakter», men legger til at han ikke har innsikt i alle sakene han har jobbet med.

– Det kan typisk være å sørge for veirett til tomter som ligger ugusntig til. Da kan det av og til være en fordel å kjenne lokalpolitikere og kommunepolitikere, sier Nymark.

– Jeg kan umulig tenke meg at det kan få politiske konsekvenser, legger han til.

Powered by Labrador CMS