Samfunn

Ny rapport: Politireform får deler av skylden for økt gjengvold i Sverige

Sentralisering av politiet og mislykket narkotikapolitikk får i en ny rapport deler av skylden for at gjengkriminaliteten har fått vokse seg så sterk i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

– For hver reform politiet har gjort siden 1965, da politiet ble statlig, har de beveget seg lenger bort fra innbyggerne, sier generalsekretær Magnus Lindgren i tankesmia Stiftelsen Tryggare Sverige.

I den nye rapporten «Ensam är inte stark» prøver den uavhengige stiftelsen å gi svar på følgende spørsmål:

* Hvorfor det finnes 60 områder i Sverige som politiet anser som utsatte eller særskilt utsatte?

* Hvordan har gjengkriminaliteten kunne vokse seg så sterk?

– Det er et høyst relevant spørsmål, men det besvares faktisk ganske sjelden, hevder Lindgren.

Sentralisering

I rapporten trekkes omstrukturering av politiet fram som en av de viktigste årsakene til veksten i gjengkriminalitet og oppblomstringen av såkalte «utsatte områder».

I 2015 ble det gjennomført en omfattende reform i svensk politi, hvor 21 separate politimyndigheter ble slått sammen til én. Målet var å komme tettere på innbyggerne.

– Vi var blant noen av de få høringsinstansene som sa at «nei, selvfølgelig er det ikke mulig å sentralisere politiet til sentrale steder og samtidig tro at man skal komme nærmere innbyggerne». Det er et regnestykke som ikke går opp, sier Lindgren.

Når avstanden mellom politiet og innbyggerne øker, blir det vanskeligere å få legitimitet og tillit ute blant folk, sier han. Rapportforfatterne mener at dette har skapt et maktvakuum hvor destruktive krefter har kunnet vokse fram.

Migrasjonskrise

Utfordringene med reformene har sammenfalt med en rekke andre faktorer, påpekes det i rapporten. Blant annet trekker stiftelsen fram det de mener er en mislykket narkotikapolitikk og en kultur hvor man ikke har snakket høyt om problemene.

Lindgren mener også at utfordringene skjøt ytterligere fart i 2015, da flere saker dukket opp samtidig med den store reformen og migrasjonskrisen.

– Narkotikaen økte, politiet rykket tilbake og distanserte seg. Samtidig tok vi imot nesten 150.000 asylsøkere på kort tid, noe som innebar store utfordringer for kommunene, siger Lindgren, som understreker at det vil være en grov forenkling å si at problemene bare skyldes innvandring.

Rapportforfatterne foreslår en rekke tiltak for å snu trenden, både på kort og lang sikt. Blant annet at næringslivet blir mer involvert i kriminalitetsforebyggende arbeid og at lovgivningen blir endret for å legge til rette for mer myndighetssamarbeid.

Debatt i Riksdagen

Onsdag ble gjengvolden tema under en partilederdebatt i den svenske Riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven manet til samling mot kriminaliteten, men måtte tåle hard kritikk fra opposisjonen.

– Stefan Löfven og hans regjering vil ikke engang erkjenne sammenhengen mellom stor innvandring, dårlig integrasjon og voksende kriminalitet, sa leder Ulf Kristersson i Moderatarna.

– Når regjeringen er en del av problemet, så må regjeringen byttes ut, sa han.

Löfven innledet debatten med å si at Sverige må slå seg sammen mot kriminaliteten, på samme måte som under koronapandemien:

– Vi har vært i stand til å samle krefter, vi hjelper hverandre, vi stiller opp for hverandre, vi ofrer ting i fellesskap. La oss ta det med oss også i arbeidet for å skape trygghet på gater og torg, sa Löfven.

Powered by Labrador CMS