Samfunn

En stålarbeider ved Duisburg-verket til det tyske konglomeratet ThyssenKrupp AG.

Ny strategi for tysk industri

Når tysk industri gjør endringer, lytter verden. Nå åpnes det for «skinn-nasjonalisering» av nøkkelteknologi. I bakgrunnen truer proteksjonismen.

Publisert Sist oppdatert

Tysk industri er fortsatt lokomotivet i Europa. Da man bestemte seg for å digitalisere og automatisere den tyske industrien med programmet Industrie 4.0 for noen år siden, manglet det ikke på kopier i andre land.

Men etter noen svært gode år for tysk industri er det nå tegn til usikkerhet og lavere aktivetet.

Det var bakgrunnen når Merkels storkoalisjon denne uken presenterte en ny industristrategi mot 2030.

Forslaget som har fått mest oppmerksomhet er at staten skal kunne ta eierskap i selskaper som har det som anses som kritisk teknologi for Tyskland.

Frykten for at spesielt kinesiske selskaper skal kjøpe opp tysk kunnskap og flytte den ut av landet, har vært økende i Tyskland i flere år.

I 2016 ble den verdensledende tyske robotprodusenten Kuka solgt til Kina.

Frykten treffer telefonprodusenten Huawei spesielt hardt nå for tiden.

I en tale ved Universitetet i Tokyo mandag etterlyste forbundskansler Angela Merkel tiltak for å unngå at kinesiske IT-selsakper sender brukernes personopplysninger til kinesisk etterretning.

Finansminister Peter Altmaier pekte spesielt på Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank og tyske bilprodusenter som selskaper som staten anser som å ha bred nasjonal interesse.

– Det kan komme til det at staten blir nødt til å ta en midlertidig eierpost i selskaper - ikke for å nasjonalisere dem og drive dem, men for å hindre at nøkkelteknologi blir solgt og forsvinner ut av landet, sa han på en pressekonferanse.

Svekket konkurransekraft

Tyskland er også blitt et relativt dyrt land å produsere i - i hvert fall sammenlignet med Kina.

Utz Tillmann er lederen for sammenslutningen for kjemisk industri i Tyskland VCI. Han mener anerkjennelsen av svekket tysk konkurransekraft er en av strategiens sterkeste sider.

– Strategien peker helt riktig på høye kostnader, urettferdig internasjonal konkurranse og mangel på investeringskapital som problemområder, sier han i en kommentar.

Kritisk tenketank

Den innflytelsesrike tenketanken Ifo Institute er svært kritiske til den nye strategien.

I en uttalelse sier lederen Clemens Fuest at strategien er farlig og undergraver Tyskland som næringsdestinasjon.

Kina som konkurrent går igjen i det tyske dokumentet. Et tiltak ment å møte kineserne er å jobbe for store konsern og industrielle flaggskip.

Det skal også jobbes for å gjøre Kina til en viktigere kunde av tyske industriprodukter.

Ifo er kritiske også til det. Siden Kina fortsatt halser etter vesten teknologisk, vil en eksportrettet strategi bare bidra til å hjelpe dem ta igjen forspranget.

– I motsetning til kinesisk industri er tysk industri helt i front teknologisk. Forskning har vist at sterk konkurranse og ytre press om endring er mye viktigere for suksess, særlig for store selskaper, sier Oliver Falck i tenketanken.

Powered by Labrador CMS