Legekonflikten
Ny tariff kan gjøre dommen i legekonflikten ubetydelig
Mens legene venter på arbeidsrettens avgjørelse i sykehuskonflikten, setter helseforetakene i gang nye prosjekter som kan gjøre kampen om dagens tariffavtaler ubetydelig.
Tidenes lengste streik ved norske sykehus, steile fronter i tvangsmekling og rikslønnsnemnd, og til slutt rettsak om rikslønnsnemndas kompetanse. Maktkampen på norske sykehus har pågått i godt over ett år, og skulle få en endelig avgjørelse en gang i uke 45, mellom 6. og 12. november.
Men nye prosjekt som nå igangsettes i helseforetakene kan få hele saken til å bli overflødig. Etter måneder med uenigheter og tilsynelatende ingen fellesnevnere, har partene nå iverksatt nye prosjekter som kan ende med et helt nytt avtaleverk.
– Det er behov for å videreutvikle tariffavtalene vi har for sykehuslegene. Sentrale deler har i stor grad vært uendret siden 2002, sier administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge RHF i en pressemelding fra helseforetakene.
Administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst RHF, stemmer i:
– Det er positivt at vi nå setter oss ned ved samme bord for å finne løsninger som kan bli tjenlig framover for begge parter.
De ulike prosjektene skal henholdsvis kartlegge eksisterende tjenesteplaner ved alle helseforetak og vurdere muligheten for at leger kan arbeide innenfor arbeidsmiljøloven, og se nærmere på mulige endringer i legenes lønnssystem.
Dette er selve kjernen i konflikten som har herjet norske sykehus siden i fjor.
– Spekter ser frem til en konstruktiv prosess fremover, og er tilfreds med at disse prosjektene nå kommer i gang, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.
Dialog
Også Legeforeningens president Marit Hermansen er fornøyd.
– I en krevende og konfliktfylt situasjon er det i alles interesse å ha en konstruktiv dialog. Vårt mål er å sikre løsninger som gir våre medlemmer i sykehus en trygg og forutsigbar arbeidshverdag, sier hun.
Legeforeningen har gjentatte ganger uttalt at arbeidsrettens avgjørelse «kan få store konsekvenser for norsk arbeidsliv». Nå, få uker før dommen faller, tyder derimot lite på at den oppfattes som avgjørende i sykehuskretser.
– Hvorfor har man ikke klart å sette seg ned og finne frem til en slik løsning før konflikten gikk til rettsak?
– Dette er et initiativ fra RHF-direktørene som vi støtter. Klimaet mellom Legeforeningen og Spekter har vært anstrengt siden forhandlingene i 2014. Det er klart at så lenge vi har vært i forhandlinger, streik, nemnd og arbeidsrett, så har det vært krevende å få til dette.
– Burde dere ikke klart å komme til en slik løsning før det gikk så langt?
– Vi har hele tiden hatt dialog med motparten, og det har tidligere vært arbeidsgrupper som har sett på ulike deler av tariffavtalen. Men vi har ikke kommet i havn. Dette er et nytt initiativ, og vi håper det vil bli en konstruktiv dialog.
– Hva vil avgjørelsen i arbeidsretten ha å si om disse prosjektene fører frem?
– Det er jo et annet løp, men når det er sagt vil partene uansett måtte snakke sammen - uavhengig av resultatet i Arbeidsretten. Det beste vil alltid være om partene sammen blir enig om noe, og ikke trenger å gå veien om rettsapparatet eller nemnd.
Hermansen understreker at de nye prosjektene «har et lenger tidsperspektiv enn dommen i arbeidsretten,» som er ventet å komme i uke 45.
– Uansett hvilken avgjørelse arbeidsretten kommer frem til, er det viktig at partene setter seg ned og ser på hvordan de kan innrette fremtidas tariffavtaler, sier Hermansen.
Legeforeningen, RHF-direktørene og arbeidsgiverforeningen Spekter skal i fellesskap utgjøre prosjektenes styringsgruppe. Arbeidet med prosjektene skal settes i gang umiddelbart. Prosjekt 1 skal levere sin rapport 31. desember 2017. Prosjekt 2 vil ta noe lenger tid og leverer sin rapport 31. desember 2018.