Samfunn
Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente
Statsminister Erna Solbergs sikret gjenvalg og skriver seg inn i Høyres partihistorie med gullskrift. Men nå venter vanskelige samtaler på borgerlig side.
– Vi har fått støtte til fire nye år fordi vi har levert resultater på det vi lovet, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte til partiets valgvake like over midnatt.
Det betyr at Kåre Willoch ikke lenger er alene etter krigen om å bli gjenvalgt som statsminister fra Høyre – nå har også Solberg klart det.
Men valgseieren har en bismak for Solberg: Hun er nå avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget. Og ingen av de to sentrumspartiene ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering.
Solberg varsler at de fire borgerlige partiene skal ha samtaler om videre samarbeid.
– Vår regjering har hele tiden jobbet ut fra et utgangspunkt om at vi skal forvalte fire partier og deres velgere. Det er min ambisjon også fremover, sa Solberg i partilederdebatten på Stortinget ved 1-tiden natt til tirsdag.
Da 95 prosent av stemmene var talt opp, viste mandatfordelingen at de fire borgerlige får 89 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne totalt får 79 mandater, mens MDG får ett mandat.
Venstre og KrF
Dermed vil søkelyset på nytt bli rettet mot Venstre og KrF. Begge de to partiene gikk klart tilbake i valget, men sørget altså totalt sett for et borgerlig flertall.
KrF-leder Knut Arild Hareide understreket i partilederdebatten nok en gang at han foretrekker en sentrum-høyre-regjering, og at KrF ikke har noen planer om å være et «støtteparti» for regjeringen.
– Erna Solberg har invitert de partiene som har pekt på henne, til samtaler om den type spørsmål, uten at jeg skal prosedere rundt de samtalene. Vi ønsker en sentrum-høyre-regjering, så få vi se hva som skjer, sa han.
Også Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker seg en «blågrønn regjering».
KrF og Venstre ser ut til å få åtte mandater hver på Stortinget.
Frp-leder Siv Jensen nøyde seg med å slå fast at de fire partiene først skal summe seg litt, så snakke sammen og finne gode løsninger for de fire partiene.
– Vi har vist velgerne at vi kan styre godt, sier hun.
Katastrofevalg for Ap
For Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ble valget en gedigen nedtur. De øvrige rødgrønne partiene gjorde svært gode valg, men Aps kollaps førte til at det ikke ble regjeringsskifte.
– Vi lyktes ikke. Dette valget er en stor skuffelse for Arbeiderpartiet, erklærte Støre da han talte til partiets valgvake.
Spørsmål ble stilt om hans posisjon, men Støre avviste flere ganger i løpet av valgnatten bestemt at han vil trekke seg som partileder.
Ap ser ut til å få 27,4 prosent av stemmene – det nest dårligste resultatet på over 90 år. Resultatet karakteriseres som «et sensasjonelt dårlig valg» av statsviter Svein Erik Tuastad.
Valgvinner Sp
Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner og nær doble sin stortingsgruppe. Partiet ligger an til å få en fremgang på nesten 5 prosentpoeng og 18 mandater.
Også SV går mot et svært godt valg. Partiet ser ut til å gå klart fram og ende på 6 prosent.
Men alt tyder altså på at de to partiene ikke får betydelig mer innflytelse over politikken i Stortinget enn de har i dag – med mindre KrF eller Venstre vender Høyre og Frp ryggen.
Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne klarte å komme seg over sperregrensen og får inn én representant hver, nemlig Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG. Det betyr at MDG-frontfigur Rasmus Hansson ryker ut av Stortinget.
Kvinnerekord på Stortinget
Andelen kvinner innvalgt på Stortinget vil for første gang passere 40 prosent.
Mandatfordelingen viser at 70 representanter i det nye Stortinget vil være kvinner, hvilket gir en prosentandel på 41,4. I dag er det 67 kvinnelige representanter, som tilsvarer 39,6 prosent. Også det var rekord ved valget i 2013.
Prognosen viser at et flertall på 25 av Arbeiderpartiets 49 representanter vil være kvinner. Høyre har en fordeling på 20 kvinner og 25 menn, mens Fremskrittspartiet får inn åtte kvinner av totalt 28 representanter.
Høyest kvinneandel får Miljøpartiet de Grønne. Deres ene representant heter Une Aina Bastholm.