Nyheter

Ella Marie Hætta Isaksen og andre Fosen-demonstranter utenfor Olje- og energidepartementet.

Nyhetsåret i Norge: Høye priser, Høyre-vind, habilitet og Hans

Habilitet ble årets sentrale ord i norsk politikk, som også bød på et valg der Ap for første gang på 100 år ikke ble største parti. Folks økonomi i 2023 ble preget av både økte priser og høyere rente.

Publisert Sist oppdatert

Januar

8. januar: Tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) blir funnet døde i Spydeberg som følge av overdoser med heroin. En person er siktet for uaktsomt drap, men nekter straffskyld.

21. januar: Islamisten Arfan Bhatti blir siktet for medvirkning til grov terror i forbindelsen med masseskytingen i Oslo 25. juni 2022. Han har vært fengslet i Pakistan siden han ble pågrepet i landet i september samme år. Norske myndigheter har begjært Bhatti utlevert.

21. januar: En innleid vikar i Sparebank 1 SMN blir siktet for grovt underslag av 75 millioner kroner. Mannen i 20-årene erkjenner straffskyld. I desember blir han dømt til seks år fengsel, en dom han anker.

23. januar: Norske Filip August Bendi tar sølvmedalje i kokkekonkurransen Bocuse d'Or.

25. januar: Det blir kjent at Norge skal gi stridsvogner til Ukraina. Dagen etter kommer meldingen om at ukrainske soldater skal få trening i Norge.

27. januar: Komiker Kristian Valen dømmes til 120 dagers betinget fengsel, blant annet for brudd på våpenloven. Han nektet straffskyld under rettssaken i Oslo tingrett.

31. januar: 400 ansatte blir rammet når flyselskapet Flyr begjærer seg konkurs. Ifølge E24 viser et urevidert utkast at flyselskapet hadde et årsresultat på minus 1,16 milliarder kroner i 2022.

Februar

1. februar: En rekke dagligvarekjeder øker prisene. Bankaxept melder om økt handel før prisendringen. Etter flere måneder med fallende prisvekst stiger de igjen mot slutten av året.

6. februar: Johny Vassbakk kollapser når han får dommen på 17 års fengsel for drap på Birgitte Tengs i 1995. Han anker dommen fra Haugaland og Sunnhordland tingrett, og saken kommer opp for lagmannsretten senere på året.

12. februar: Arne Treholt dør, 80 år gammel. Han ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, men ble benådet av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

20. februar: Maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» av Christian Krohg blir igjen utstilt på Nasjonalmuseet. Museet fikk massiv kritikk for å ha satt verket i kjelleren og for at samlingsdirektør Stina Högkvist kalte verket for kolonistisk – en uttalelse hun senere beklaget.

23. februar: 500 dager etter at Fosen-dommen falt i Høyesterett, går aktivister fra Norske Samers Riksforbund og Natur og Ungdom til aksjon og blokkerer inngangspartiene til flere departementer. Fire dager senere blir demonstrantene fjernet. Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland beklager menneskerettighetsbrudd og lover fortgang i prosessen. Gjennom året er det flere aksjoner ved Stortinget og departementsbygninger.

Mars

5. mars: Etter å ha vært stengt i over ti uker, blir Follobanen åpnet for trafikk. Senere samme måned går Gorm Frimannslund av som konsernsjef i Bane Nor, og han peker på Follobanen som utslagsgivende.

13. mars: Det blir ingen Oscar-pris til «Nattrikken», som var nominert i kategorien beste kortfilm. Den måtte se seg slått av «An Irish Goodbye».

17. mars: En fire uker lang barnehagestreik er over etter enighet i meklingen mellom Fagforbundet og NHO om en forbedret tjenestepensjon for ansatte.

18. mars: Kirsti Bergstø blir valgt til ny partileder i SV på landsmøtet. Hun tar over etter Audun Lysbakken, som har ledet partiet i elleve år.

19. mars: Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i luftambulansestreiken, som startet 5. mars.

30. mars: Det blir kjent at politi og tollere har funnet 800 kilo kokain i banankasser på Bamas lager i Oslo. Dette er norgeshistoriens til da største beslag. I april og juli blir det gjort to tilsvarende, nye storbeslag. I april blir det også funnet over 100 kilo kokain på et lastefartøy fra Sør-Amerika i Husnes i Vestland fylke.

31. mars: Fire personer omkommer i flere skred i Troms. Dette er et ektepar på Reinøya og turister fra Italia og Slovenia.

April

4. april: Det settes i gang en redningsaksjon etter en hund som sitter fast på en fjellhylle nord for Hovden i Agder. Senere på dagen stanses aksjonen med begrunnelse at det er for farlig å ta seg fram. Samtidig settes det i gang en Spleis for å finansiere helikopterredning av hunden – og det kommer inn nærmere en halv million kroner. Det ble imidlertid ikke nødvendig, for to privatpersoner henter hunden ned.

17. april: Rundt 25.000 medlemmer i YS og LO tas ut i streik. Blant annet varsler flere bryggerier og matprodusenter full stans i produksjonen som følge av dette, noe som fører til hamstring av en rekke varer. Etter fire dager blir det enighet.

21. april: Riksantikvaren godtar bybane gjennom middelalderbyen og over Bryggen i Bergen. I mai sier et flertall i bystyret ja til at traseen til Åsane skal gå der.

Mai

5. mai: Kjersti Stenseng blir gjenvalgt som partisekretær under Arbeiderpartiets landsmøte. Hun risikerte å bli utfordret av Tana-utfordrer og tidligere nestleder Helga Pedersen, som bare dager før klargjorde at hun ikke aktet å stille som kandidat. Tonje Brenna og Jan Christian Vestre blir valgt til nestledere.

12. mai: NRK-serien Demenskoret får den gjeve publikumsprisen under årets Gullrute-utdeling.

13. mai: Alessandra Mele synger Norge til en femteplass i finalen i Eurovision Song Contest, den beste norske plasseringen siden 2013. Sverige og Loreen tar seieren.

15. mai: Vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad, som forliste i 2018, blir i Hordaland tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel. I desember blir dommen i ankesaken i Gulating lagmannsrett den samme, og han vurderer en ny anke.

15. mai: Karpe får seks priser under Spellemann-utdelingen, blant annet Årets Spellemann. Lillebjørn Nilsen tildeles hedersprisen.

17. mai: Kong Harald er tilbake på jobb og hilser barnetoget fra slottsbalkongen. Han ble innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon 8. mai.

22. mai: Det er store tekniske problemer med gjennomføring av eksamen på videregående skoler. Flere får senere mulighet for å få den annullert.

24. mai: Det gigantiske hangarskipet USS Gerald R. Ford ankommer Norge. Krigsskipet ligger flere dager i Oslofjorden. Skipet seiler deretter mot Bergen og i retning Vesterålen-området, før det forlater norsk farvann etter to uker.

26. mai. De første meldingene om død som følge av fugleinfluensa kommer fra Harstad. Utbruddet øker i omfang, og fram til slutten av august blir det funnet over 24.000 døde krykkjer i Troms og Finnmark – og særlig i Vadsø.

27. mai: Ukraina svartelister matvarekonsernet Mondelez, som blant annet eier Freia, og anklager selskapet for å bidra til Russlands krigskasse. Det fører til at flere norske selskaper inntil videre slutter å selge Freia-produkter.

Juni

Anette Trettebergstuen på pressekonferansen der hun kunngjorde at hun trekker seg som kultur- og likestillingsminister. Foto Stian Lysberg Solum / NTB

4. juni: Klovn og komiker Viggo Venn fra Kongsberg vinner Britain's Got Talent 2023.

17. juni: Tidligere LO-leder Yngve Hågensen dør etter kort tids sykeleie, 84 år gammel.

18. juni: For første gang har Oslo hatt tropenatt i juni. Det er målestasjonen på Blindern som har registrert tropenatta, et uttrykk som brukes der minimumstemperaturen er 20 grader eller mer. Juni måned er den fjerde varmeste som noensinne er registrert i Norge. For Oslo er det den aller varmeste. 21 værstasjoner i landet setter rekorder for høyeste månedstemperatur i juni, samtidig som 13 stasjoner setter kulderekord.

23. juni: Anette Trettebergstuen (Ap) går av som kulturminister etter å ha vedgått brudd på habilitetsreglene i forbindelse med flere styreutnevnelser. Hun erstattes av Lubna Jaffery (Ap).

27. juni: I et svar til kontrollkomiteen vedgår kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) å ha gjort feil i håndteringen av flere habilitetssaker. Det gjelder blant annet utnevnelsen av en venn til styremedlem for Wergelandsenteret.

Juli

1. juli: 85.000 deltar i prideparaden i Oslo, ifølge arrangøren. Det er ny rekord.

6. juli: Norwegian melder at flyselskapet kjøper Widerøe for 1,1 milliarder kroner. Konkurransetilsynet frykter at oppkjøpet kan svekke konkurransen i det norske flymarkedet og vurderer å si nei.

7. juli: En politimann som har stått tiltalt for brudd på tjenesteplikten og for å ha utøvd grov vold mot to menn på Kongsberg, blir frifunnet i Buskerud tingrett. Dommen er anket.

21. juli: Ola Borten Moe innrømmer overfor E24 å ha brutt habilitetsreglene da han investerte i aksjer i Kongsberg Gruppen kort tid før regjeringen ga en milliardkontrakt til datterselskapet Nammo. Han går av som forsknings- og høyere utdanningsminister og som Sp-nestleder – og tar heller ikke gjenvalg til Stortinget.

24. juli: Bjørnar Moxnes går av som Rødt-leder. Det skjer etter at han ble tatt for å stjele et par solbriller på Oslo lufthavn måneden før. Marie Sneve Martinussen overtar som partileder.

27. juli: Den norske klatreren Kristin Harila setter ny verdensrekord i å bestige de 14 høyeste fjellene i verden raskest. Hun har klart det på 92 dager. Hun hadde selv den gamle rekorden på ett år og fem dager.

Prideparaden i Oslo hadde rekorddeltakelse. Foto Javad Parsa / NTB

August

1. august: Prisen på plastposer settes opp til 4,25 kroner. Det har i ettertid ikke bare ført til nedgang i salget av poser, men også til en eksplosjon i salget av handlenett.

4. august: Sandra Borch (Sp) overtar for Ola Borten Moe (Sp) som forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun kommer fra posten som landbruksminister, der hun etterfølges av Geir Pollestad (Sp).

6. august: Meteorologisk institutt sender ut varsel om ekstremværet Hans, som gir svært kraftig styrtregn og fare for flom og jordskred i Viken, Innlandet og Trøndelag. Blant annet blir riksvei 3, E6 og E16 stengt. Randklev bru ved Ringebu ble så skadd at den ikke kan åpnes for togtrafikk før til våren. I slutten av august blir Østfold, Akershus og Oslo rammet av kraftig nedbør.

17. august: Jonas Aarseth Henriksen (30) blir funnet skutt og drept ved en hytte i Nes i Ådal. Henriksen hadde status som fornærmet i flere saker som har vært eller er under etterforskning. I alt er fem menn siktet for drap eller medvirkning til drap. Alle fem nekter straffskyld.

18. august: Filmen «Ellos eatnu – La elva leve» blir tildelt Amandaprisen for beste norske kinofilm.

24. august: Under en tur til Kyiv på Ukrainas uavhengighetsdag kunngjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge har planer om å donere F16-fly til Ukraina.

25. august: Med gjester fra alle samfunnslag feirer kronprinsparet felles 50-årslag i bakgården på Slottet. Blant gavene er en konsert med Dagny, gitt av regjeringen.

30. august: Anniken Huitfeldt sier at hun trolig har vært inhabil i forbindelse med at ektemannen Ola Flem kjøpte aksjer. Hun blir senere på året byttet ut som utenriksminister, mot sin vilje.

31. august: E24 avdekker at Sindres Finnes kjøpte aksjer mens kona Erna Solberg var statsminister. Solberg innrømmer senere at hun var inhabil i en rekke saker i de åtte årene hun styrte landet. Økokrim slår fast at de ikke mener det er grunnlag for å etterforske saken. 13. november opplyser Solberg at hun blir sittende som partileder og er partiets statsministerkandidat i 2025.

I slutten av august blir Østfold, Akershus og Oslo rammet av kraftig nedbør. Det er ekstremværet 'Hans' som herjer. Randklev bru ved Ringebu ble så skadd at den ikke kan åpnes for togtrafikk før til våren. Foto Geir Olsen/ NTB

September

2. september: Deler av Bergen sentrum sperres av på grunn av bråk mellom to grupperinger i det norsk-eritreiske miljøet. I Kristiansand blir det bråk rundt et planlagt tilsvarende arrangement i slutten av november.

7. september: Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger går ut med nyheten om funnet av en gullskatt på Rennesøy. Det var 52-årige Erlend Bore som fant den med metallsøker. Ikke siden 1800-tallet er det gjort lignende funn i Norge.

11. september: For første gang på 100 år blir ikke Arbeiderpartiet størst ved et valg i Norge. Ved kommune- og fylkestingsvalget får Høyre en samlet oppslutning på 25,9 prosent, mens Ap får 21,6 prosent. I blant annet Bergen, Trondheim og Stavanger blir det maktskifte. Det skjer også i Oslo, men Ap får inn tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i bystyret – fra en sisteplass på lista. Nykommeren Industri- og Næringspartiet får en oppslutning på landsbasis på 3 prosent, og flere steder havner partiet i vippeposisjon.

13. september: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett kunngjør at de skal gifte seg i Geiranger 31. august 2024.

15. september: Tre personer mister livet i en kollisjon mellom to biler i Florø sentrum. Per 31. november har 113 mistet livet i trafikken her i landet, det høyeste tallet siden 2016.

22. september: Geir Lundestad, tidligere direktør for Nobelinstituttet, dør etter lang tids sykdom. Han blir 78 år gammel.

28. september: Sangeren og musikeren Stephen Ackles dør av akutt hjerteinfarkt. Han blir 57 år gammel.

Oktober

3. oktober: Air France-KLM, den danske staten og to investeringsfond vinner sammen en budprosess om å gå inn på eiersiden i SAS. Selskapet tas av børs.

3. oktober: Ringnes kunngjør at bryggeriet bytter til de omdiskuterte festede korkene. Bakgrunnen for endringen er et krav i EUs plastdirektiv.

3. oktober: NRK-veteran Harald Tusberg dør, 88 år gammel. Han ble kjent med kjempesuksesser som «Dette er ditt liv» og «Smil til det skjulte kamera».

5. oktober: Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse (64) blir tildelt nobelprisen i litteratur. Han tar imot prisen under en seremoni i Stockholm 10. desember.

15. oktober: Sju år gamle Torjus Seland fra Lyngdal blir borte fra familien under jakt i Lindesnes kommune. To døgn senere blir han funnet død. Gutten døde trolig av nedkjøling.

16. oktober: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør omfattende endringer i regjeringen. Anniken Huitfeldt (Ap) blir erstattet av Espen Barth Eide (Ap) som utenriksminister, mens Andreas Bjelland Eriksen (Ap) overtar etter sistnevnte som klima- og miljøminister. Også Bjørnar Skjæran (Ap) går ut av regjeringen og blir erstattet som fiskeri- og havminister av Cecilie Myrseth (Ap). Marte Mjøs Persen (Ap) går av som arbeids- og sosialminister. Hun blir erstattet av Tonje Brenna (Ap), som igjen erstattes som kunnskapsminister av Kari Nessa Nordtun (Ap). Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går av som kommunal- og distriktsminister og erstattes av Erling Sande (Ap). I tillegg opprettes et nytt departement – Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet – der Karianne Tung (Ap) blir statsråd.

November

14. november: Helse nord foreslår blant annet å gjøre om sykehuset i Lofoten til et distriktsmedisinsk senter. Saken skaper sterke reaksjoner. Sykehuset ligger i Vestvågøy kommune, og det lokale Ap-laget har meldt seg ut av partiet i protest mot regjeringens håndtering.

15. november: Etter mange dagers venting får de første norske statsborgerne slippe ut fra Gazastripen og inn i Egypt.

22. november: NRK velger å ikke legge ut den omdiskuterte «Ingen elsker Bamsegutt» igjen. Dokumentarserien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden. Mannen er tidligere straffedømt og har en betinget sedelighetsdom mot seg fra 1991. Denne dommen blir ikke omtalt i serien. – Jeg er svært lei meg for at serien har blitt en belastning for den familien som er omtalt, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

23. november: Brages hederspris 2023 går til Ingvar Ambjørnsen. «Vi skal til et vidløftig forfatterskap som har utfordret lesere i alle aldre med tankevekkende og underholdende litteratur», lyder juryens begrunnelse.

25. november: Artist Yngvar Numme, kjent fra Dizzie Tunes, dør brått og uventet. Han blir 79 år.

Desember

1. desember: Helsetilsynet fratar legelisensen til en psykiater som har vært involvert i flere tilsynssaker. Forfatter Hilde Rød-Larsen var den første som varslet mot ham. Psykiateren vil påklage avgjørelsen.

3. desember: Prins Sverre Magnus fyller 18 år. Dagen markeres blant annet med en offisiell lunsj på Slottet to dager før.

5. desember: Nye tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt med 1,3 prosent i november. Sesongjustert gikk den opp 0,1 prosent. Så langt i 2023 har boligprisene i Norge steget med 1,3 prosent.

5. desember: Johny Vassbakk (53) blir i Gulating lagmannsretter frifunnet for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995. Dermed er utfallet det motsatte av i tingretten tidligere på året.

11. desember: Ledelsen i Helse Midt-Norge går imot ønsket fra flere egne sykehus og vil fortsette innføringen av den omstridte Helseplattformen. Under innføringen av den digitale løsningen i det regionale helseforetaket har det blant annet kommet fram at en rekke henvisninger ikke har blitt fanget opp.

12. desember: Artist og låtskriver Ole Paus dør, 76 år gammel. Han ble rammet av et hjerneslag i september.

13. desember: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøker Norge i forbindelse med et nordisk toppmøte. Norge kunngjør at ukrainske myndigheter skal få 3 milliarder kroner i sivil støtte gjennom Nansen-programmet.

14. desember: Norges Bank hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng og varsler rentekutt først til høsten. Renta er blitt satt opp med til sammen 1,75 prosentpoeng i løpet av året – fra 2,75 prosent til 4,5 prosent.

18. desember: I saken om vindmøllene på Fosen-halvøya blir det inngått en minnelig avtale mellom partene. Ifølge Olje- og energidepartementet skal den sikre videre reindrift, avbøte driftsmessige ulemper og gi et grunnlag for fremtidig kulturutøvelse.

Powered by Labrador CMS