Samfunn
Nyvalg eller ikke: Merkel kan bli nødt til å lære av skandinaviske mindretallsregjeringer
Når det endelig er klart at det ikke blir en Jamaica-koalisjon i Tyskland, har kansler Angela Merkel uttrykt ønske om nyvalg.
– Tyskland trenger en stabil regjering som ikke trenger å søke etter en majoritet i hver eneste beslutning, uttalte hun til TV-stasjonen ZDF.
Men flere svært innflytelsesrike stemmer i den tyske politiske sfæren mener hun bør vurdere å regjere alene.
Lederen i den tyske tenketanken IFO Institute, Clemens Fuest, har ofte hatt Merkels øre. Han ser både farer og muligheter i en mindretallsregjering.
– Siden nyvalg antagelig ikke kommer til å føre til store endringer i det parlamentariske styrkeforholdet mellom de største partiene uansett, er en mindretallsregjering mer og mer sannsynlig, sier han i en kommentar.
Fuest mener en mindretallsregjering vil medføre en risiko for større usikkerhet om regjeringens stabilitet, den økonomiske politikken og veien fremover.
– Men det ligger muligheter i det faktum at parlamentet vil komme til å spille en viktigere rolle med en åpnere og mer omfattende diskusjon rundt de politiske sakene, sier han og viser til at det finnes eksempler hvor mindretallsregjeringer har klart seg tålig bra i Skandinavia og i Canada.
Heller ikke politisk redaktør i ukeavisen Zeit, Ludwig Greven, mener en mindretallsregjering vil være den dårligste løsningen for Tyskland akkurat nå. Han setter Merkels problem på spissen «Har Europas mektigste land råd til en regjering uten et klart, stabilt flertall i Bundestag?».
Også Greven peker til Skandinavia og hvordan opposisjonen har ført et slags samspill med regjeringen og hverandre i parlamentene. Mens han på ingen måte er overbevist om at det vil bli en suksess, tror han en mindretallsregjering uansett ville fungert bedre enn Jamaica-koalisjonen noen gang ville.
Lindners gambling
En rekke medier peker nå på lederen i det liberalkonservative partiet FDP, Christian Lindner, som den viktigste årsaken til at partene ikke klarte å komme til enighet om en Jamaica-koalisjon.
Politico.eu spør om Lindner rett og slett feilberegnet egne sjanser i forhandlingene, eller om han er redd for at regjeringssamarbeid vil være skadelig for partiets relativt ferske og muligens skjøre popularitet og derfor alltid hadde en plan om å bryte og få nyvalg.
Lindner som bare er 38 år, har nok tenkt sitt om den formidable suksessen til unge fremadstormende politikere som Emmanuel Macron i Frankrike og Sebastian Kurz i Østerrike.
Som Kurz har Linder også blitt tøffere i tonen i innvandringsspørsmålet og målet hans kan være å plukke konservative stemmer i et eventuelt nyvalg.