Samfunn

Konsernsjef i Obos med statsråd Monica Mæland i byggegropa på Ulven.

Obos-ansatte dominerer generalforsamlingen

Medlemmene i Obos skal på neste generalforsamling i juni stemmer over en rekke kontroversielle forslag. Men ledelsen har trolig sikret seg flertall.

Publisert Sist oppdatert

Ett av de kontroversielle forslagene som skal opp på generalforsamlingen handler ifølge NRK om å legge ned Obos.

Et annet handler om å kaste styret som utpeker konsernsjefen.

Bakgrunnen er er opprør blant en gruppe medlemmer som er misfornøyde med retningen boligkolossen har tatt i det siste.

Forslagene har fått konsernsjef Daniel Siraj til å oppfordre ansatte til å melde seg som delegater til generalforsamlingen.

På grunn av at Obos er et samvirke hvor alle de snart 500.000 medlemmene er eiere, utnevnes det delegater som stemmer på vegne av de andre medlemmene under generalforsamlingen.

Hvem som for stille på vegne av boligsøkere og boligeiere avgjøres på et eget delegertmøte.

Mens delegertmøtet i 2020 ga 39 representanter fra boligsøkere på generalforsamlingen, har hele 367 personer meldt seg i år.

Ifølge NRKs tall er 217 av representantene ansatte i Obos eller har styreverv som er betalt av Obos. Det utgjør 6 av 10 representanter fra boligsøkerne.

NRK medgir at tallene er usikre og basert på offentlig tilgjengelig informasjon.

Boligeiere kan også bli delegater. I fjor stilte 42 personer.

For å endre vedtektene må flere enn 217 av delegatene som representerer boligeierne stille på generalforsamlingen og bidra til to tredjedels flertall.

Dette er lite sannsynlig.

På spørsmål fra NRK om dette representerer maktmisbruk, svarer styreldeer Roar Engeland at Obos har 500.000 medlemmer og at alle kan melde seg på til generalforsamlingen. Selv med antallet som møter nå, er det en veldig liten del av alle de 500.000 medlemmene.

Powered by Labrador CMS