Europa

Generalsekretæren i OECD Angel Gurría bekymrer seg for at innvandringsskepsisen øker.

OECD: – Regjeringene må fremme fordelene ved migrasjon

Ny rapport viser at migrasjon kan virke positivt på sikt. Men Norge sender ut stadig fler. Sylvi Listhaug vil signalisere at mange av dem som kommer, ikke har en fremtid i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– For mange mennesker i for mange land er i ferd med å miste håpet om at vi kan håndtere migrasjon, sa generalsekretær i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) Angel Gurría, i FNs generalforsamling mandag.

OECD-rapporten «International Migration Outlook 2016» retter søkelyset på de positive effektene ved migrasjon. På lang sikt kan nemlig migrasjon virke positivt på offentlig økonomi, økonomisk vekst og arbeidsmarkedet. Til tross for dette «mener folk flest at migrasjon påvirker i negativ retning», ifølge rapporten.

Gurría bekymrer seg for at negative holdninger til migrasjon er på fremmarsj i OECD-landene. Han oppfordret regjeringene om å være flinkere til å forklare fordelene med migrasjon, og vise at de kan håndtere strømmen av asylskøkere. «Den store oppgaven og utfordringen nå er integrasjon», skrev han i en twitter-melding.

Govts need to explain better the benefits of #migration &show they can manage flows.The big task, the big challenge now is integration #OECD

Flere får avslag i Norge

Samtidig som OECD lanserte sin rapport, la den norske regjeringen frem nye tall som viser at et flertall av asylsøkerne som kom til Norge i første halvår i 2016, 53 prosent, fikk avslag. Hele 70 prosent av asylsøkerne fra seks av de ti landene med flest asylsøkere til Norge, fikk avslag på asylsøknaden.

Til VG sier innvandringsminister Sylvi Listhaug at hun ønsker å sende et sterkt signal om mange av dem som kommer til Norge, ikke vil kunne bli.

– Avslagsprosenten er veldig høy nå. Det er mange som kommer hit som ikke vil få beskyttelse, sier Listhaug til VG.

Asylsøkere fra Irak, Albania og Marokko har minst sjanse for å bli i Norge. Samtlige asylsøkere fra Marokko fikk avslag. Det samme gjaldt for 94 prosent fra Irak og 96 prosent fra Albania.

Mens for asylsøkere fra Eritrea, Etiopia og Syria er sjansene bedre. Av dem får 63-94 prosent innvilget opphold.

Dobbelt så mange asylsøkere

I 2015 kom det dobbelt så mange asylsøkere til OECD-land, som i 2014. 1,65 million asylsøkere ankom først og fremst Europa, men også OECD-landene USA, Canada, Mexico, Chile, Tyrkia, Israel, New Zealand, Australia, Sør-Korea og Japan. Halvparten av asylsøkerne kom fra Syria, Afghanistan og Irak.

I rapporten legges det vekt på at asylsøkerne utgjør en liten andel av de 4,8 millionene som flyttet til OECD-land i 2015. Men OECD mener allikevel at flyktningkrisen har hatt mye å si for landenes innbyggeres holdninger til migrasjon.

For å høste godene av migrasjon og svekke den økende polariseringen i holdningene til migrasjon, foreslår organisasjonen at landene angriper problematikken på følgende tre områder:

  • Landene må adressere den lokale effekten av migrasjon. Store og plutselige strømmer av innvandrere er ofte konsentrert i bestemte regioner og urbane områder. Dette legger press på lokale tjenester, som for eksempel bolig, transport og utdanning. Tilstrømming av ufaglærte innvandrere kan også ha en innvirkning på arbeidsmarkedet for de lavt kvalifiserte innbyggere. Det er viktig å trappe opp offentlige tjenester, samt håndheve minstelønnen og andre arbeidsmarkedsforskrifter
  • Man må finne globale løsninger på globale utfordringer. Internasjonalt samarbeid må trappes opp, og ulike land kan bidra på ulike felter.
  • Langvarige kriser med store forflytninger av folkemengder kan generere økende spenning mellom behovet for å finne og finansiere varige løsninger og kortsiktige beskyttelsestiltak. Behov må identifiseres og håndteres raskere.
Powered by Labrador CMS