Samfunn

Magnus Holm mener vi må bli mer bevisste på robotteknologien rundt oss.

– Også vi velgere må ta stilling til hva vi ønsker å bruke robotteknologi til

Hvis vi som samfunn skal høste de virkelig store gevinstene av robotteknologien, samtidig som vi unngår de dypeste fallgruvene, trenger vi kunnskapsrike politikere med vilje og evne til å styre utviklinga i riktig retning, mener kommunikasjonsrådgiver og forfatter Magnus Holm.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– For å sette søkelys på alle robotene vi har rundt oss i dag, hva vi bruker dem til, og hvordan de kan påvirke samfunnet, både nå og i nær framtid.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Robotene er her allerede, og det blir stadig flere av dem. Vi tar dem i bruk i stadig nye bransjer, på nye steder og på nye måter. Derfor er det viktig at både forretningsfolk, bedriftstledere, politikere og andre beslutningstakere setter seg inn i hvordan teknologien fungerer og hva den kan brukes til.

– Også vi velgere må ta stilling til hva vi ønsker å bruke robotteknologi til framover - og hvilke områder og oppgaver vi helst bør holde robotene unna.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Boka tar utgangspunkt i dagens forskning og teknologi, og handler mest om roboter som enten allerede er i bruk, eller er under utvikling. Den presenterer sånn sett ingen nye teorier, men er likevel ganske aleine om å presentere dette temaet på norsk i populærvitenskapelig form og for et allment interessert publikum.

– Boka tar også til orde for en slags informert mellomposisjon jeg har savna i debatten om roboter og kunstig intelligens: Både roboter og kunstig intelligens er kraftige verktøy. De kan brukes til både gode og mindre gode formål, både til å bygge opp og rive ned. Hvordan vi bruker disse redskapene er opp til oss mennesker. Det krever både kunnskap og klokskap.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Robotikk er et fagfelt hvor det har skjedd veldig mye veldig fort de siste årene, og det kan være vanskelig å holde tritt med utviklinga. Det er rett og slett umulig å få med seg alt som skjer og dekke alle mulige utviklingsområder.

– Koronapandemien har også gjort det langt vanskeligere å gjøre intervjuer og reportasjer, og det har rett og slett ikke vært mulig med så mange og lange reportasjereiser som jeg egentlig hadde ønska meg.

Hva vil du oppnå med boken?

– Roboter og kunstig intelligens former allerede både hverdagen og arbeidsdagen vår på mange måter, også her i Norge. Sannsynligvis vil dette bli tydeligere og tydeligere de neste årene. Derfor er dette et tema de aller fleste av oss burde vite litt om.

– Forhåpentligvis kan denne boka gi folk et lite innblikk i noe av teknologien som er i bruk i dag, hvordan den fungerer og hva vi kan bruke den til.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?

– For det første ønsker jeg å gi leseren en liten dose kunnskap om noen av de nyttige, kule, spennende, fascinerende og tidvis skremmende robotene som finnes der ute.

– For det andre håper jeg han eller hun vil sitte igjen med en følelse av at dette er et tema som angår oss alle, og som vi alle før eller seinere vil bli nødt til å ta stilling til.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper egentlig alle norske rikspolitikere leser boka. Hvis jeg er nødt til å velge en, går jeg for Jonas Gahr Støre.

– Hvis vi som samfunn skal høste de virkelig store gevinstene av robotteknologien, samtidig som vi unngår de dypeste fallgruvene, trenger vi kunnskapsrike politikere med vilje og evne til å styre utviklinga i riktig retning. Da er det viktig at opposisjonen er på ballen, og holder både seg sjøl og dagen regjering skjerpa.

Hvilken bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Søstera mi, Ingebjørg Berg Holm, har skrevet en riktig god, lavmælt, skremmende og ubehagelig krim som heter Rasende Binne. Den vil jeg anbefale alle som liker krim - og alle som tror de ikke gjør det.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg har alltid vært glad i bøker av alle slag, og det er derfor vanskelig for meg å velge én enkelt forfatter. Det er imidlertid vanskelig å komme unna Tove Jansson. Mummifortellingene hennes har vært med meg helt fra jeg var liten, og har betydd utrulig mye for meg på mange måter.

Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?

– Som sakprosaforfatter henter jeg naturligvis informasjon fra den fantastiske, mangfoldige, spennende og skremmende virkeligheten.

– Jeg har mange års erfaring som frilans forskningsjournalist, og følger fortsatt med på hva som rører seg innen mange forskningsfelt, fra arkeologi og paleontologi til kybernetikk og medisin.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Hvor sårbar den moderne urbaniserte og globaliserte vestlige livsstilen kan være – og samtidig hvor motstandsdyktig, handlekraftig og tilpasningsdyktig det norske samfunnet likevel er når det kommer til stykket.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Magnus Holm (42)

  • Yrke: Kommunikasjonsrådgvier og forfatter
  • Utdannelse: Mastergrad i medieproduksjon (NTNU)
  • Bosted: Nevlunghavn
  • Aktuell med: «Robotene kommer!»
  • Forlag: Spartacus
  • Antall sider: 250
Powered by Labrador CMS