Velferd
Økende barnefattigdom blant innvandrere
Siden 2013 har barn med innvandrerbakgrunn utgjort over halvparten av alle barn som lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt, viser ny rapport.
Norge har på kort tid sett en fordobling av barn som lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt og økningen har i sin helhet vært drevet av barn med innvandrerbakgrunn, ifølge en ny rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).
Rapporten viser at trenden fortsetter i feil retning. I 2019 hadde seks av ti barn i husholdninger med vedvarende lav inntekt innvandrerbakgrunn. Dette er en økning fra fire av ti 2006.
– En oppvekst i fattigdom gir dårligere muligheter senere i livet. Økningen i antallet barn som vokser opp i fattige familier er bekymringsfull og viser viktigheten av en sterk satsing på å kvalifisere flere innvandrere til å kunne delta i arbeidslivet og forsørge seg og sine, sier Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn i en pressemelding.
Forskjeller etter landbakgrunn
Det er tydelige forskjeller i forekomsten av vedvarende lavinntekt etter barnefamilienes bakgrunn. Nesten ni av ti barn med bakgrunn fra Syria, og neste åtte av ti barn med bakgrunn fra Somalia bodde i lavinntektsfamilier i 2019.
Til sammenlikning gjaldt dette for bare et av ti barn i familier med bakgrunn fra India eller Bosnia-Hercegovina.
Husholdningsstørrelse og hvor mange yrkesaktive det er i husholdningen har klar sammenheng med vedvarende lavinntekt i barnefamiliene. Dette kan forklare noen av forskjellene etter landbakgrunn, ifølge Imdi.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Økte forskjeller under pandemien
Flere studier fra ulike land peker på at koronapandemien har forsterket sosiale ulikheter og at barn i lavinntektsfamilier i større grad opplever økonomisk usikkerhet, psykiske utfordringer og dårligere tilgang til digitale hjelpemidler. En rapport Nav publiserte i desember 2020 peker på at koronapandemien kan ha gitt svekkede levekår i de utsatte gruppene også i Norge.
Forskjellene i sysselsetting mellom innvandrere og resten av befolkningen har økt gjennom pandemien. Utviklingen må ses i sammenheng med at innvandrere er overrepresentert i næringer som har vært hardt rammet av smitteverntiltak, påpeker Imdi.
– Det blir viktig å følge med på hvordan sysselsettingen blant innvandrere utvikler seg fremover. Arbeid er nøkkelen til både språk og inntekt, og er helt avgjørende for en vellykket integrering, sier Rieber-Mohn.