etikk og samfunnsansvar
Økokrim bekrefter at Enger er korrupsjonssiktet
Samtidig med at to direktører i Yara ble pågrepet av Økokrim sist fredag, ble også tidligere konsernsjef Thorleif Enger pågrepet og siktet for grov korrupsjon, bekrefter Økokrim.
68-åringen ble pågrepet tidlig fredag morgen i forrige uke i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet. Samtidig ble de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik siktet, men siden Enger ikke lenger er en del av selskapet, valgte Økokrim å holde tett om den tidligere konsernsjefen.
Etter at Engers forsvarer uttalte seg til Dagens Næringsliv tirsdag, letter Økokrim likevel på sløret.
– Siden Engers advokat har opplyst at Enger ble pågrepet på fredag, så kan jeg bekrefte at det stemmer. Jeg bekrefter at siktelsen dreier seg om grov korrupsjon, men kan ikke si noe nærmere om grunnlaget for siktelsen, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.
Hun forteller at det var faren for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.
Alle løslatt
Like før Enger sluttet i Yara i 2008, undertegnet han en avtale med Libyas nasjonale oljeselskap om etablering av gjødselselskapet Lifeco, hvor Yara eier 50 prosent. Det er i forbindelse med etableringen av Lifeco at Økokrim mistenker at det ble utbetalt bestikkelser til mellommenn.
Holba og Storvik har etter eget ønske fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken er ferdig etterforsket. De nekter straffskyld og ble løslatt i løpet av helgen, men er fortsatt siktet. Også Enger ble løslatt etter avhør.
– Alle tre ble løslatt i løpet av helgen. Formålet med å pågripe alle tre samtidig var nettopp at de skulle forklare seg uten å være kjent med de andres forklaringer. Når formålet ble oppnådd, var det ikke lenger tilstrekkelig begrunnet å be om varetektsfengsling, sier Djupesland.
Hun vil ikke si noe om hvorvidt det er flere enn disse tre som er siktet i saken, eller om det kan bli flere pågripelser.
Nekter straffskyld
Engers forsvarer Knut Smedsrud opplyser at også Enger benekter enhver straffskyld.
– Han har vært inne og avgitt sin forklaring tidligere og holder fast ved den. Det er ingen endring i hans forklaring. Han har ikke kjennskap til noen form for korrupsjon og avviser at han har gjort noe straffbart, sier Smedsrud til Dagens Næringsliv.
Økokrim har i ett år etterforsket mistanker om at Yara, eller noen i Yara-systemet, kan ha vært involvert i korrupsjon. Da nåværende konsernsjef Ole Jørgen Haslestad tiltrådte kort tid etter at Tor Holba første gang varslet om mulige ulovlige forhold, ble også Haslestad informert om mistankene. Men først tre år senere ble altså Økokrim varslet.
Haslestad uttalte til Dagens Næringsliv i fjor at Enger burde informert ham om mistankene da han tiltrådte i 2008.
Samarbeider
Djupesland ønsker ikke å si noe om Økokrims oppfatning av Engers konkrete rolle, annet enn at siktelsen lyder på grov korrupsjon. Hun vil derfor ikke bekrefte eller avkrefte om Enger har status som hovedsiktet i saken.
– Jeg kan ikke si noe nærmere om det. Men vi er inne i en intensiv fase av etterforskningen, og jeg kan ikke kommentere hva etterforskningen så langt har vist, sier statsadvokaten og legger til at etterforskningen snart er i havn.
I forbindelse med etterforskningen av Libya-saken er også et Yara-prosjekt i India i 2006/2007 kommet i Økokrims søkelys. Økokrim mistenker også at et datterselskap i Sveits er blitt brukt som kanal for pengestrømmer i forbindelse med prosjektene i Libya og India. Djupesland bekrefter at Økokrim har fått god hjelp fra politikolleger i utlandet, og nevner spesielt samarbeidet med sveitsisk politi.
– Vi har foretatt mange etterforskningsskritt både i Norge og i flere andre land, blant annet i Europa, sier Djupesland. (©NTB)
Les også Tidligere Yara-sjef siktet i korrupsjonssak