Samfunn
Økt behov for IKT-sikkerhetskompetanse
I 2030 vil det være en etterspørsel på 15.000 personer med IKT-sikkerhetskompetanse, mens tilgangen samme år vil være på knapt 11.000.
Det konkluderer en rapporten fra NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) som er laget på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.
Forskerne mener tilbudssiden må økes med vel en tredel for å dekke gapet, men understreker samtidig at dette er framskrivninger og at det må tas forbehold.
Nye studieplasser
Regjeringen er allerede i gang med å lukke gapet mellom tilbud og etterspørsel etter arbeidskraft innen IKT-sikkerhet. I 2016 ble 100 studieplasser øremerket til IKT, hvorav 65 til IKT-sikkerhet.
- LES OGSÅ: 160 millioner til IKT-prosjekter
Utdanningsinstitusjonene ble videre bedt om å ta hensyn til behov innen IKT-sikkerhet ved nye 500 studieplasser til IKT i 2017, skriver regjeringen i en pressemelding.
I tillegg har Stortinget under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett (RNB) bevilget penger til ytterligere 250 studieplasser i informasjonsteknologi.
Nasjonal kompetansestrategi
Rapporten skal brukes i arbeidet med en nasjonal kompetansestrategi innenfor IKT-sikkerhet i samarbeid med Kunnskapsdepartementet.
– Det er bra at vi nå har fått en bredere studie av IKT-sikkerhetskompetanse innen høyere utdanning. Jeg er sikker på at den vil gi et godt grunnlag for å utarbeide tiltak, slik at vi kan være bedre forberedt. Den som tar IKT-utdanning nå er sikret jobb i fremtida, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).
I stortingsmeldingen om IKT-sikkerhet, som nylig er utarbeidet, er kompetanse fremhevet som ett av hovedtemaene. Dette var også en av anbefalingene fra det digitale sårbarhetsutvalget, som ble ledet av Olav Lysne.