Samfunn
Ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer
– Pandemien har vist oss med all tydelighet hvor viktig immunforsvaret er for våre liv sammen med andre, sier medisinprofessor Anne Spurkland som har skrevet bok om immunforsvaret.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Pandemien har vist oss med all tydelighet hvor viktig immunforsvaret er for våre liv sammen med andre.
– Mange har blitt interessert i hvordan immunforsvaret fungerer, og hva man selv kan gjøre for å holde seg frisk. Boken samler trådene etter ett år med pandemi. Den gir en no-nonsense framstilling av hvordan immunforsvaret fungerer og hva som påvirker det, for eksempel søvn, mat, stress og vaksiner.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Immunforsvarets funksjon kan best forstås i et utviklingsperspektiv. Kroppens hovedoppgave er å føre slekten videre. Immunforsvarets rolle er å sikre at kroppen er frisk nok til å klare den oppgaven.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Immunforsvaret må balansere mellom å beskytte kroppen mot fremmede inntrengere og samtidig ikke skade kroppen i forsøket på å holde den frisk. Tittelen «Frisk nok!» oppsummerer derfor godt hva immunforsvaret gjør.
– Boken kan leses som et korrektiv til lettvinte påstander om hva man kan kjøpe eller gjøre for å styrke immunforsvaret. Det er hverken ønskelig eller mulig å styrke immunforsvaret gjennom inntak av bestemte matvarer eller isolerte stoffer. Det finnes ikke noen kvikk-fiks for et organsystem som er like gammelt som livet selv.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Den største utfordringen underveis i arbeidet, var tidsfristen. På grunn av temaets aktualitet, var det nødvendig å få boken ferdig mens pandemien fortsatt pågikk. Flere prosesser gikk parallelt. De siste setningene som kom med i boken ble derfor skrevet samme morgen som boken gikk i trykken.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer, uten at det er nødvendig å kunne alle begrepene og detaljene immunologer støtter seg til.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg vil at leseren skal få respekt for at immunforsvaret er uendelig komplisert og motsetningsfylt, og at det beste vi kan håpe på er å ha et klokt immunforsvar, som reagerer på det som er fremmed, og overser det som er kroppens eget vev.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Kronprinsesse Mette Marit. Hun er opptatt av skjønnlitteratur, hun liker å lese og hun er flink til å spre begeistring for bøker. Det hadde vært supert om hun også av og til snakket fram sakprosabøker.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– En av de mest fascinerende sakprosabøkene jeg har lest er «Djevelen i den hvite byen» av Erik Larson. Den handler om arkitektene bak de første skyskraperne i USA og verdensutstillingen i Chicago i 1896 og samtidig forteller den historien om USAs første kjente seriemorder.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– J.R.R. Tolkien. Jeg leste bøkene hans på norsk mens jeg gikk på ungdomsskolen, og de har fulgt meg siden. Han var professor i engelsk språk og litteratur, og brukte sin faglige innsikt i forfatterskapet.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At det er viktig at immunologer kan snakke om immunforsvaret så folk flest forstår. Jeg har erfart at ved å dele av min kunnskap, kan jeg hjelpe andre til å håndtere bekymring og usikkerhet i møtet med et nytt og ukjent virus.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet