Samfunn
Oslo byrådet snur – tillater flere på digitale arrangement
Byrådet lemper på en av de mest utskjelte særreglene for Oslo, ved å tillate maksimalt fem personer tilstede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, ved digitale arrangementer.
Under en pressekonferanse i Oslo rådhus i ettermiddag, erkjente byrådsleder Raymond Johansen at reglen som begrenser antall tilstedeværende ved digitale arrangement, slår uheldig ut. Det var 16. november at Oslo innførte særregelen om at det ikke var tillat med mer enn én gjest og to teknikere i samme studio ved gjennomføring av et heldigitalt arrangement.
Tapte 1 mill i uka
Dette provoserte mange, blant andre Helge Wold, sjefen for det Oslobaserte eventselskapet Playroom, som har investert millioner i digitalt produksjonsutstyr for å snu seg rundt etter koronanedstengingen i mars. Særlig urettferdig følte denne bransjen det var at allmenkringkastere som TV2 og NRK fikk fritak fra den nye regelen.
For Playroom var konsekvensen et omsetningstap på 1 millon kroner i uka.
− Dette oppleves som blodig urettferdig sa Playroom-sjef Helge Wold til Dagens Perspektiv onsdag. I dag er han mye mer positiv.
− Hurra! Dette var gode nyheter! Det viser at det går an å si fra når noe er urimelig, og at politikerne faktisk lytter. Det skal Oslo kommune ha kred for, sier en fornøyd Wold.
For ham innebærer dette at Playroom nå for eksempel kan lage digitale sendinger med fire gjester og en programleder i samme rom, slik de gjør det i NRK og TV2.
Under pressekonferansen sa Raymond Johansen at han skjønte kritikken som var kommet, og at byrådet derfor lemper på akkurat disse reglene.
For å legge bedre til rette for digitale arrangementer åpnes det derfor opp for at det kan være inntil fem personer tilstede samtidig på slike arrangementer. Eksempler på dette kan være webinarer, nettkonferanser, paneldebatter, bokbad mv.
For å gjennomføre digital strømming vil det ofte være behov for produksjonspersonell som lydteknikere og fotografer i tillegg til deltakere på selve arrangementene. Fra nå, og framover kan man altså gjennomføre digitale arrangementer med maksimalt fem personer tilstede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, heter det i den nye forskriften fra Oslobyrådet.
Andre koronatiltak videreføres
Alle de andre koronareglene i Oslo forlenges imidlertid uforandret fra til 14. desember.
− Selv om koronasmitten i Oslo har flatet ut, er situasjonen fortsatt alvorlig, og spesielt blant unge og i Groruddalen. Derfor er det svært viktig at befolkningen fortsetter å følge smittevernreglene og at flere tester seg, sier byrådsleder Raymond Johansen.
Tiltakene innebærer at:
-
Alle innendørs arrangementer er forbudt. Alle virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter stenges. Kinoer, teatre, lekeland, treningssentre, idretts- og svømmehaller m.m. lukker dørene.
-
Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer utendørs med flere enn 200 personer tilstede samtidig.
-
Butikker og kjøpesentre må sørge for nødvendig vakthold og sørge for at det ikke er flere tilstede i lokalet enn at kundene kan holde minst to meters avstand.
-
Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted og offentlig transport der man ikke kan opprettholde minst en meters avstand. Påbud om munnbind i taxi, både for sjåfør og passasjerer.
-
Breddeidrett og innendørs fritidsaktiviteter for voksne og ungdom er stengt.
-
Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering. Serveringssteder kan holde åpent, uten å servere alkohol.
-
Rødt nivå på ungdomsskolen og videregående skoler. I barneskolen er det gult nivå.
-
Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor.
-
Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstige 10 personer. Alle må kunne holde minst en meters avstand.