Samfunn

Robert Steen, her med byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.

Oslos nye helsebyråd Robert Steen tviler på gigantisk IT-prosjekt

– Vi enige, sier Fredrik Syversen i IKT Norge.

Publisert Sist oppdatert

Juli 2018 la Direktoratet for e-helse frem sine tanker om hvordan helsevesenet skal knyttes bedre sammen.

Det såkalte Akson som konseptet som skal føre til «helhetlig samhandling og felles kommunal journal», er blitt hetende, skal gjelde for hele landet utenom Midt-Norge.

Prosjektet mangler ikke ambisjoner. Tiltaket skal etter planen også gi bedre samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det betyr at 291 kommuner må være med på lasset.

Dersom Stortinget beslutter å gå videre med prosjektet en gang mot sommeren 2020, er målet at løsningen skal kunne tas i bruk fra 2024.

I en rekke artikler har Dagens Medisin løftet frem kritiske røster til prosjektets størrelse. Det er anslått kostnader på 11 milliarder kroner.

Kritisk

Nå melder også Oslo tidligere byråd for finans som nå er helsebyråd i samme by, seg blant kritikerne.

– Om dette skal koste 11 milliarder og kommunene skal bruke av pengene som vi leverer velferd for i dag for å finansiere et gigantisk IT-prosjekt som leveres om ti år - da ville jeg tenkt meg om både en og to ganger før jeg ble med på det, sier han til nettstedet.

Steen har blant annet bakgrunn fra Schibsted og har fortsatt ansvar for digitaliseringsstratgien i Oslo.

Han har med det klare tanker om hvordan man lykkes med IT-prosjekter. I en kronikk hos Dagens Perspektiv tidligere i år skrev han at velferdsstaten står på spill dersom ikke det offentlige tar eierskap til den digitale transformasjonen som vi står midt oppe i.

LES OGSÅ | Det offentlige må ta eierskap til digitaliseringen

I kronikken tar han til orde for at det offentlige utvikler høykompetanse IT-miljøer som kan drive utviklingen av tjenstene videre - steg for steg. Stikkordet er kontinuerlig forbedring. Store kvantesprang har han mindre tro på.

– Jeg uroer meg hvis dette er et stort prosjekt som skal finansieres over statsbudsjettet, om det skal være et anbud mellom store leverandører, og som skal leveres om noen år. Det kommer ikke til å lykkes om det er dette man legger opp til, sier Steen til Dagens Medisin.

Karl Vestli, divisjonsdirektør for strategi og portefølje i Direktoratet for e-helse, sier i en kommentar at deres utviklingsretning vil gi mest for pengene og lavere risiko enn å fortsette som i dag.

Infrastruktur i bånn

Fredrik Syversen i IKT Norge forteller at de har advart mot farene ved å legge opp til et stort prosjekt med et anbud og en potensiell leverandør i lang tid. Både i brev til departementet og direktoratet.

– Det vi tror er det beste, er å ha et innkjøp som åpner for at flest mulig kan levere på toppen av infrastrukturen, sier han.

Tanken er at ved å ha en IT-infrastruktur i bånn som gjør at dataene dukker opp til riktig tid og på riktig sted, kan man lettere bygge på med flere leverandører og mindre prosjekter i ettertid.

– Vi har vært bekymret for at konseptet til direktoratet legger for stor vekt på anbudet og for lite på motorveien i bånn, sier Syversen og legger til at han opplever at direktoratet har vist større forståelse for nettopp disse innvendingene i det siste.

Powered by Labrador CMS