Samfunn
– Overraskende beroligende for norsk landbruk
Selv om bøndene signaliserer masseflukt på grunn av regjeringens landbrukspolitikk, er alt som det skal være i norsk landbruk, ifølge forsker.
Den nye regjeringen og landbruksminister Sylvi Listhaug skremmer vettet av bøndene. En ny undersøkelse, utført av Respons Analyse for Nationen og Agri Analyse, viser at hver femte bonde sier de vurderer å avvikle eller redusere driften. Hovedgrunnen er landbrukspolitikken til den nye regjeringen, skriver Nationen.
Spesialrådgiver/forsker ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, Ivar Pettersen, heller kaldt vann i årene på alle som synes dette er bekymringsverdig.
– Jeg synes tallene vitner om overraskende ro i norsk landbruk. Vi må huske på at det normalt er mellom tre og fire prosent av bøndene som årlig legger ned virksomhetene sine, uavhengig av hvilken regjering vi har, forklarer han.
Han legger til at Bygdeforsk-undersøkelser har vist at ca 15 prosent av bøndene kan beskrives som såkalte «exit-bønder», som i praksis venter på å komme ut av virksomheten.
Reduksjon
Bakgrunnen for bøndenes frykt er blant annet at regjeringen har sagt at den vil redusere tollvernet generelt og ostetollen spesielt, at den vil redusere statstilskuddene og ikke vil ha beredskapslager for korn og at svinebønder ikke skal få penger for å slutte. Dessuten vil regjeringen bygge ned matjord.
Pettersen ser at dette kan virke skremmende, men peker på at de mest offensive bøndene er lovet nye muligheter med regjeringens politikk.
– Regjeringen har signalisert at tilskudd skal kuttes, men samtidig vil den «slippe bøndene fri». Dette kan innebære nye muligheter for økt bruksstørrelse. Dette er i seg selv et forhold som peker i retning av færre, men større aktører på markedet. Noen få skal bli store, det er signalisert tydelig i regjeringspartienes politikk, sier han.
Han legger til at regjeringen ønsker større fleksibilitet for jordeiere, og at en del grunneiere antakelig ser viktige muligheter i eiendomsutvikling.
– Politikken ligger fast
Pettersen påpeker samtidig på at regjeringen ikke har flertall, og at næringskomiteen signaliserer mer stabilitet i landbrukspolitikken.
– Vedtaket i budsjettbehandlingen i næringskomiteen i går viser at det er noe mindre grunn til å frykte at den norske landbrukspolitikken vil bli vesentlig endret de kommende årene. Den viktigste politikken kan bli liggende fast, presiserer han.
– Begrunnet frykt
Leder i Norsk bondelag, Nils Bjørke, mener bøndene har god grunn til å være skeptiske:
– Bøndene fryktet landbrukspolitikken til en blåblå regjering før valget, og det Solberg-regjeringen har gjort til nå, har vist at bøndenes frykt var begrunnet. Også signalene regjeringen har gitt om støtte til distrikt og struktur, viser at det er grunn til uro. Saken om ostetollen bygger opp om dette, sier Bjørke til Nationen.
Bjørke mener at regjeringens signaler er uklare både på matsikkerhet og matproduksjon. For dem som vurderer å investere nytt, er det usikre tider.
Landbruksminister Sylvi Listhaug mener bøndene ikke har noe å frykte. Tvert i mot mener hun at regjeringen sørger for forutsigbarhet og reformer som kan gi økt lønnsomhet for de som vil satse.
– De vil få en enklere hverdag, større utviklingsmuligheter, færre reguleringer og begrensninger fra det offentlige. Mange bønder som jeg har vært i kontakt med, ønsker seg dette, sier hun til avisen. •