kommentarer

På død og liv

En gruppe pasienter ble forespeilet at de kunne ta en operasjon, og sjansen for å overleve var 90 prosent. De fleste takket ja.

Publisert Sist oppdatert

En annen gruppe med samme sykdom fikk samme tilbud og ble forespeilet samme overlevelsesprosent, men sagt på en annen måte. De fikk beskjed om at de hadde 10 prosent sjanse for å dø. Nesten alle takket nei.

Synsvinkelen velger virkelighet.

Som for eksempel vurderingen av om bedriftsledere ser positivt eller negativt på fremtiden. Dagens Næringsliv og Aftenposten presenterte hver sin undersøkelse, temmelig like undersøkelser, men den ­Aftenposten presenterte hadde de mest negative tallene. DNs konklusjon var at utsiktene tolkes som «dramatisk forverret». Dette var avisens egen undersøkelse. Aftenposten presenterte DnB NORs undersøkelse. Konserndirektør Leif Teksum, som leder DnB NORs bedriftsmarkedsavdeling, tolket det slik at mange bedrifter «fortsatt har en god økonomisk situasjon». Altså en mye mer positiv tolkning av mer negative tall. Men han sier også at «noen av optimistene vil nok også merke at det går dårligere enn de har trodd i 2009».

I DNs undersøkelse gir andelen positive bedriftsledere minus andelen negative et pluss på 7,3. Tre måneder tidligere var imidlertid plusset på 32,4. I DnB NORs undersøkelse lå dette tallet på -0,4. Aftenpostens overskrift var «Lyspunkter i bedriftene» fordi det var omtrent like optimister som pessimister blant bedriftslederne.

Samme subjektivitet sto NRK for da de i nyhetssendinger i midten av januar var på nippet til å friskmelde boligmarkedet fordi det hadde vært overraskende mange på visning i starten av året. En uke senere skriver Aftenposten at det ikke er noen bedring av boligmarkedet.

Samfunnsøkonomene benektet at dårlige tider var i anmarsj i flere måneder etter at frykten for nedgang hadde meldt seg i aksjemarkedet. Nå ser samfunnsøkonomene svartere på situasjonen enn det aktørene i aksjemarkedet gjør. Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og, nettopp, DnB NOR forventer i sum at norsk fastlandsøkonomi skal krympe med 0,5 prosent i 2009. Altså en tilbakegang. Tilsvarende venter samfunnsøkonomer at også økonomien til våre store handelspartnere.

DnB NOR spådde dessuten nylig at 2009 vil bli et helsvart år i arbeidsmarkedet. Vi får en hard landing og 90.000 arbeidsplasser vil forsvinne i år. Her puster storbankens samfunnsøkonomer ut en langt kaldere ånde enn den som kommer fra sjefen for bankens bedriftsengasjementer.

Det ledende aksjemarkedet, det vil si Wall Street i New York, er til sammenligning nøytralt. Investtechs analysemodeller, som registrerer utviklingen i forholdet mellom kjøp og salg og lager trender ut fra det, viser at de to største amerikanske børsene (Dow Jones og Standard & Poor's) er negative på mellomlang sikt, men samtidig viser hausseindeksene, som mer direkte måler graden av optimisme i markedet, at optimismen er på vei tilbake og langsiktig bunn er nådd. Konklusjonen blir med det at markedet er nøytralt til utviklingen. Økonomisk Rapport fastslår i forbindelse med Børsspeilet på side 68 i denne utgaven at stemningen også er i ferd med å snu i det norske markedet, ifølge Investtechs analysemodeller. De konkluderer med av hovedindeksen har startet en stigende trend.

Bedriftsledere ser jevnt over lysere på fremtiden enn det samfunnsøkonomer og våre fremste politikere gjør, selv om mange av dem sluttet å tro på vekst i år. Vi har registrert at enkelte fremtredende samfunnsøkonomer mener at bedriftslederne er urealistisk optimistiske. Spørsmålet blir da hvem som vet best av aktørene, som kan sine egne bedrifter og markedet, og observatørene, som vet lite om det som foregår i hver bedrift, men som tilgjengjeld har fugleperspektiv, et mer objektivt forhold til utviklingen og samfunnsøkonomisk spisskompetanse.

De som på død og liv vil ha et klart svar på de nære fremtidsutsikter, får velge hvilken synsvinkel de vil se virkeligheten fra.

Powered by Labrador CMS