etikk og samfunnsansvar

Per-Kristian Foss fra Høyre mener det er nesten umulig å forstå at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (bildet) ikke kan ha visst om pengegavene til Senterpartiet.

Pengegaver til Sp utløser kritikk i Stortinget

Skandalen rundt de ulovlige pengegavene til Senterpartiet kverner mot sin slutt, men først skal kontroll- og konstitusjonskomiteen ha en åpen høring og deretter forfatte sine kritiske merknader.

Publisert Sist oppdatert

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier hele saken har vært spesiell og at flere nøkkelpersoner øyensynlig visste mer om pengegavene enn de tidligere har innrømmet.

– Gjennom hele saken ser vi en manglende bevissthet omkring prosedyrer og begrepet habilitet. Ingen erkjennelse av at pengegaver og senere politiske beslutninger utløser spørsmål om usunne sammenhenger, sier Anundsen til NTB.

Saksordfører Per-Kristian Foss (H) mener det er nesten umulig å forstå at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ikke kan ha visst om pengegavene og at prosjektet skulle gi friske penger i partikassen, slik tidligere generalsekretær Ivar Egeberg hevder.

Høring

Tirsdag er det duket for kontrollhøring, og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er innkalt, sistnevnte også med sin statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp).

Det er Høyre og Frp som er drivkreftene bak høringen, slik de ofte har vært det i kontrollsaker under Jens Stoltenbergs flertallsregjering.

Etter høringen vil komiteen på vanlig måte utarbeide en innstilling, og her vil partiene i egne merknader framføre den kritikken de mener statsrådene fortjener. Innstillingen vil bli debattert i Stortinget, men får ingen politiske følger i form av at noen må gå av.

– Riis-Johansen fastholder at han ikke visste om pengegavene, og vi kan ikke påstå at han lyver. Men en e-post fra hans statssekretær viser at i hvert fall hun kjente til en pengeoverføring fra Eidsiva Energi, selv om hun altså hevder å ikke ha festet seg ved beløpets størrelse. Det hele virker litt underlig, sier Anundsen.

Han håper at den to og en halv time lange utspørringen vil kaste mer lys over hvem som visste hva på ulike tidspunkter i 2009 og 2010 om pengegavene til Sps prosjekt om fornybar energi, et prosekt som omfattet en rapport og en videofilm.

Kobling

Flere selskaper har bidratt med penger, men det er gavene fra de offentlig eide kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft, henholdsvis 500.000 og 200.000 kroner, som har utløst spekulasjoner om korrupsjon. Selskapene fikk innvilget konsesjonssøknader noen tid etter at pengene uten øremerking var blitt overført til Sps partikonto.

Eidsiva betalte også 150.000 kroner for videoen, men denne summen gikk direkte til produksjonsselskapet, ikke via partikassen.

Partiet innrømmet at mye av de 700.000 kronene ble brukt under valgkampen i fjor, og at ingen på det tidspunkt visste at pengegaver fra offentlig eide selskaper er ulovlig i Norge. Dette ble partiledelsen angivelig klar over først i september i år, og summene ble straks tilbakeført.

Navarsete har innrømmet at hun ikke formidlet kjennskap om gavene til Riis-Johansen, noe komiteen finner kritikkverdig. Høyre og Frp mener at hun kunne forhindret at han kom i en habilitetsskvis. I svaret til komiteen gir Navarsete ingen forklaring på hvorfor dette ikke ble gjort.

– Svaret på dette spørsmålet er i overkant kort. Vi søker en bredere forklaring, sier Anundsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS