Europa

Weimar-gruppen: Tyskland, Frankrike og Polen samlet rundt bord.

Polens innflytelse vokser på brexit

Den økonomiske veksten fortsetter, og Kinas nye silkevei kan åpne for samarbeid med russerne igjen.

Publisert Sist oppdatert

Mens økonomien i store deler av Europa har stagnert, fortsetter den å vokse taktfast i Polen. Nylig gikk landet forbi Hellas hvis man måler velstand i bnp per innbygger, og en forbipassering av Portugal står snart for tur.

Et EU uten Storbritannia har skapt et vakuum, og kampen om å tette det er allerde i gang. Søndag gikk polske myndigheter sammen med Tyskland og Frankrike for å gjenopplive den såkalte Weimar-gruppen i et forsøk på å finne ting man kan enes om i unionen.

Og mandag skriver Financial Times at seriøse krefter i polsk finansverden nå aktivt forsøker å rekruttere brexit-faste banker til Warszawa. I første omgang er det snakk om administrative oppgaver, men polakkene har store ambisjoner om å skape et øst-europeisk finanssenter.

  • Polens innflytelse øker
  • Det gjør også økonomien i landet
  • Kina vil legge sin nye silkevei mellom Moskva og Warzsawa
  • Vil bruke innflytelsen til et mer desentalisert EU

– Det er opplagte grunner til at Polen har stor interesse av det som har skjedd i Storbritannia, sier Jakub Godzimirski forsker ved NUPI til Dagens Perspektiv.

Ikke bare bor det over 800.000 polakker i Storbritannia, men det var også arbeidsinnvandringen fra land som polen som var det avgjørende stridstemaet bak at britene trakk i nødbremsen.

– Den andre dimensjonen er at Polen er veldig interessert i å være med på å bestemme. Det er blitt større plass rundt det viktigste bordet i EU, og polakkene vil ha et sete, sier Godzimirski.

Vekst siden 1992

Den polske økonomien lå i ruiner etter murens fall, men har siden 1992 vokst kontinuerlig og tidvis ganske friskt. CIAs World facts book anslår at landets økonomi, målt i dollar men justert for kjøpekraft, nå er på 1000 milliarder dollar, som plasserer den blant de 20 største i verden. Fortsetter det slik, er G20-medlemskap snart aktuelt. Faktisk har G20-medlemmene Argentina og Sør-Afrika mindre økonomier.

– Etter valget i oktober 2015 var det en del internasjonale investorer som ble skeptiske til den nye regjeringens politiske program. Det er i ferd med å legge seg. Man har innsett at det kanskje ikke er så farlig å investere i Polen, sier Godzimirski.

Tyskland har snakket mye om viktigheten av å opprettholde handelsrelasjoner med Russland, men den tysk-polske handelen er større. Eksporten øker, og nylig åpnet tysk bilindustri enda en stor fabrikk i Polen.

– Det er mange momenter som tilsier at Polen er et attraktivt investeringsmål for tiden, men jeg tror ikke europeiske banker legger ned og flytter til Warzsawa med det første, sier Godzimirski.

Kinas nye silkevei

Kina har en drøm om å gjenåpne silkeveien fra østen til Europa. Ifølge planene skal det gå en nordlig rute fra Kina innom Kasakhstan, Usbekistan, Istanbul i Tyrkia og videre til Moskva. Derfra ønsker man nå at veien skal fortsette til Tyskland gjennom Polen.

Ifølge diverse rapporter i russiske nettsteder har Kasakhstan bedt polakkene inngå en avtale med Moskva for å få på plass den siste transportkorridoren. Samarbeid med russerne står ikke høyt på agendaen i Warzsawa for tiden, men de kan ønske å gjøre et unntak for å ta del i det som kan være en attraktiv mulighet, tettere bånd til Kina. President Xi Jinping besøkte Polen i juni og skal være interessert i å få en avtale på beina.

Vil jobbe for desentralisering

Dagens regime i Polen er skeptiske til måten EU styres på. Iføge NUPI-forskeren har de i stor grad de samme holdningene til EU som i brexit-leiren.

– Man vil bruke en økt innflyelse til å jobbe for desentralisering av unionen gjennom delegering av makt, sier Godzimirski.

Han tror gjenopplivingen av Weimar-gruppen kan tolkes som et tysk forsøk på å konsolidere de gjenværende EU-medlemmene gjennom å løfte temaer man kan enes om - som for eksempel måten man taklet flyktningkrisen på.

Powered by Labrador CMS