Samfunn

Riksadvokat Jørn S Maurud.

Politiet bruker 30 prosent av ressursene på 3 prosent av sakene

Nytt forslag på høring skal gjøre det enklere å prioritere og skal sikre lik praksis i politidistriktene.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen er at Riksadvokaten i et brev for rundt ett år siden reiste spørsmål om det er behov for å presisere visse sider av grensene for etterforskning- og påtaleplikten i straffesaker.

Enkelte straffesaker har et omfang som skaper betydelige kapasitetsutfordringer. I en pressemeldingen fra regjeringen går det frem at politiet bruker 30 prosent av ressursene på kun 3 prosent av sakene.

Dette gjelder særlig omfattende nettovergrepssaker der både antall lovbrudd og fornærmede kan bli stort. En fremskrivning av økt ressursbehov pekte på opp mot 600 flere årsverk bare for å ta unna antallet saker i utvalgte seksuallovbruddkategorier.

I høringsbrevet heter det at også økonomiske straffesaker, narkotikasaker og saker om arbeidslivskriminalitet har potensiale til å bli svært ressurskrevende for alle ledd i straffesaksbehandlingen.

«Lime-saken» alene innebar 12 måneder hovedforhandling i Oslo Tingrett. Den tok deretter halvannet år fra avsluttet hovedforhanling frem til tingretten avsa dom i saken.

– Det er tre mål med forslaget vi i dag sender på høring: At flere saker skal bli etterforsket, at gjerningspersoner skal stoppes før de begår nye overgrep, og at flere kriminelle skal bli tiltalt og dømt for sine handlinger. Dette blir stadig viktigere fordi vi i dag har langt flere store og svært kompliserte saker som binder opp altfor mye av politiets kapasitet til etterforskning og påtale. Dette går ut over andre ofre og muligheten til å stanse pågående kriminalitet, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H).

– Politiet prioriterer og skal fortsatt prioritere etterforskning av alvorlig kriminalitet. Forslaget som vi ber om innspill på handler om at politi og påtalemyndighet skal kunne sette strek i etterforskningen av store saker når gjerningspersonen uansett ikke vil få en strengere straff, sier Kleppen Sættem (H).

Riksadvokaten har også foreslått en ny bestemmelse som rammer omfattende seksuallovbrudd som et sammenhengende straffbart forhold. Forslaget vil medføre at store overgrepssaker blir enklere å håndtere prosessuelt. Samtidig vil en domfellelse innebære at det ikke kan reises straffesak om lovbrudd som inngår i det avgjorte forholdet, selv der overgrepet avdekkes først etter domfellelsen.

Powered by Labrador CMS