Samfunn
Politiet og kommunene har liten tiltro til at reformen vil lykkes
Politiansatte ønsker endring, men har liten tro på at målene med reformen blir nådd, viser en fersk evaluering av nærpolitireformen.
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har fått i oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet å evaluere nærpolitireformen. Onsdag ble en statusrapport som vurderer reformarbeidet som er gjennomført i 2016 lagt frem.
- Les også: Ingen vei tilbake for politi-Norge
De slår fast at nærpolitireformen er krevende – både ansatte i politiet og «folk flest» ser at det sentraliseres.
«Det gir store kommunikasjonsutfordringer når reformen har iboende spenninger mellom ønsket om lokal forankring og mer robuste fagmiljøer,» skriver Difi i statusrapporten.
I overkant ambisiøse
Nærpolitireformen er en krevende reform med både organisatoriske endringer og kvalitative tiltak som i hovedsak skal gjennomføres innen 2020. Arbeidet med nærpolitireformen er så langt i rute.
- Kommentar: Bortforklarings-minister Amundsen
Det vil si at politiet i hovedsak har gjennomført de tiltakene som var planlagt i 2016, selv om enkelte tiltak er noe forskjøvet i tid. Det har vært et krevende år for politiet og mange har nedlagt en stor innsats, understreker Difi.
«Mål skal være noe å strekke seg etter, men Difi mener det er bekymringsfullt at de fastsatte effektmålene oppleves som i overkant ambisiøse og til dels motstridene,» står det i rapporten.
Usikre IKT-løsninger
Det er også usikkerhet knyttet til om nødvendige IKT-løsninger er på plass for å bidra til at reformen lykkes.
«Digitalisering har stor betydning for politiets evne til å møte kriminalutviklingen og bekjempe kriminalitet på en effektiv måte».
Det har vært mye uro og usikkerhet knyttet til reformen
Det har vært mye uro og usikkerhet knyttet til reformen. Særlig den den lokale organiseringen. Fortsatt er reformen i stor grad i planleggingsfasen. Ansatte i politiet er derimot usikre på hvordan reformen vil påvirke dem.
- Les også: Frykter toppstyrt fjernpoliti
«Dette er trekk vi kjenner igjen fra andre store reformer og som ofte må påregnes, særlig i starten av arbeidet,» påpeker Difi.