Internasjonalt

Politikere og presse overdriver omfanget av trygdesvindel

Hardkjør mot trygdesvindel fra britiske politikere og aviser får vanlige briter til å tro at problemet er langt større enn det er i virkeligheten. Hardkjøret påfører trygdemottakere skamfølelse, viser en ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

I fjor lanserte den britiske avisen The Sun det den kalte et korstog mot trygdesvindlere. Med kampanjen «Beat The Cheat» oppfordret avisen leserne til å tipse om naboer de mente hadde jukset til seg trygd.

Kampanjen er ett av mange eksempler på den omfattende dekningen av trygdesvindel i britisk presse. Avisene ser ut til å være besatt av dette, ifølge rapporten «Benefits stigma in Britain», som blant annet tar for seg omtalen av velferdsytelser i britiske aviser i perioden 1995-2011.

Skjevt virkelighetsbilde

Blant 6600 nyhetssaker om velferdsytelser i denne perioden, handlet nesten hver tredje om svindel. Det er en dekning som er helt ute av proporsjoner, konstaterer forfatterne av rapporten. Bare 0,7 prosent av utbetalingene gjennom ulike velferdsordninger skyldes svindel, ifølge anslag fra det britiske Departementet for arbeid og pensjoner.

Les hele artikkelen i Velferd 2-2012.Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Les også:Feil og overdrivelser om trygdesvindel

Powered by Labrador CMS