Samfunn
«Politikulturen består av en rekke paradokser»
En ny rapport om politireformen peker på en rekke motsetninger i regjeringens visjon for politiet. Justisministeren ber om arbeidsro.
Etter flere ukers utsettelse er Difi i mål med sin andre delevaluering av regjeringens store politireform.
Denne gangen er det «Ledelse, kultur og holdninger» i politiet som er under lupen. Blant grepene som allerede er gjort for å bedre ledelsen av politiet, er opprettelsen av en nasjonal ledergruppe (NLG), som består av politimestrene, Politidirektoratets ledergruppe, rektor ved Politihøyskolen, særorganene og Riksadvokaten. Formålet med ledergruppen er å sikre gjennomføringskraft, bedre beslutningsgrunnlag, økt kunnskapsdeling og læring samt å sikre en helhetlig gjennomføring av politireformen.
– Det viktigste nå er å sikre gjennomføring og gjennomslag for disse tiltakene i hele organisasjonen. Det forutsetter at politidistriktene i større grad setter kultur og ledelse på dagsorden, sier prosjektleder Vivi Lassen i Difi.
Men politiet har en lang vei å gå, ifølge den ferske evalueringen:
«Politiets brede tilnærming til arbeidet med kultur er etter vår vurdering riktig, men de mange verdiene, målene og tiltakene som er formulert i forbindelse med nærpolitireformen gjør at det blir uklart for mange medarbeidere hva som skal endres ved kulturen,» skriver Difi i rapportens sammendrag.
Direktoratet mener derfor at det er behov for å være mer tydelige overfor medarbeiderne om hva som er ønsket kultur.
Samtidig mener de at «politikulturen består av en rekke paradokser».
I rapporten vises det blant annet til kombinasjonen av en streng linjestyrt kommando- og lojalitetskultur og en operativ kultur med stor individuell handlefrihet på tjenestenivå. Samtidig blir motsetningene tydelige i kombinasjonen av «byråkratisk administrativ rasjonalitet og den operative handlingsrasjonaliteten.»
«Det er i tillegg et tankekors at det selvbildet politiansatte har, særlig når det gjelder kultur, holdninger og ledelse, avviker noe fra det bildet forskning og andre utredninger tegner av den samme kulturen,» mener Difi.
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP) mener rapporten er en bekreftelse fra Difi på at politiets arbeid med kultur, holdninger og ledelse støtter opp under nærpolitireformen. Samtidig er det «viktig å huske at reformen fortsatt er i en tidlig fase,» bemerker han.
– Rapporten har gitt oss viktig innsikt, og jeg forventer at dette inngår i det videre arbeid med kultur og ledelse i politiet. Vi må gi politiet ro til å ta vare på det gode arbeidet som gjøres, i tillegg til å gjennomføre de planlagte tiltakene, sier Amundsen.
Den forrige delevalueringen av den såkalte «Nærpolitireformen» kom i vår, og tok for seg målsetningene til politiet.
Det ble alt annet enn lystig lesning for justisminister Per-Willy Amundsen.
Difi konkluderte nemlig med at målsetningene med reformen er «overambisiøse og til dels motstridende». Statsråden måtte også tåle ramsalt kritikk for å drive med for mye detaljstyring – som i innstillingen fra Stortinget ble utpekt som en av de største syndene i det eksisterende politiet. Difi mente også at styringen i reformprosessen forplantet seg nedover i systemet, og spredde negative effekter helt til bakkeplanet. Selv politibetjentene gjorde narr av begrepet «nærpoliti», het det i rapporten. Alle kunne se at det sentraliseres.
-
POLITIREFORMEN: Styringskrangel og ledelsesmangel